Windows 10 Mobile > Windows Phone 8.1

Door SomerenV op maandag 21 september 2015 00:37 - Reacties (11)
Categorie: Telecom, Views: 4.425

http://i.imgur.com/2seOFIm.png

Dit weekend had ik een leuke vraag. Men moest aan de hand van een plaatje raden welk mobiele OS er te zien was. Er waren een aantal keuzes en alleen de kenner kon het weten. In dit geval was dat SambalBij want die wist tot in detail uit te leggen welk OS het was én heeft het zelfs nagemaakt!

Annoying-Orange en WoutervOorschot krijgen een eervolle vermelding. Annoying-Orange omdat hij als eerste met Windows 10 kwam (al twijfelde hij wel) en WoutervOorschot omdat hij redelijk goed uit wist te leggen hoe ik tot mijn homescreen was gekomen. Daarnaast waren er nog 3 anderen die Windows 10 noemden. Verder werd Windows Phone 12 keer genoemd (en 2 keer twijfelachtig), Android 7 keer, Ubuntu 2 keer, Firefox 2 keer, Sailfish 1 keer en iOS 1 keer omdat sypie lekker recalcitrant wilde doen.

Maar het was dus Windows 10 Mobile. Vrijdag heb ik het voor een tweede keer op m'n Lumia 920 geïnstalleerd na een redelijk rampzalige eerste poging een paar maanden terug. Ik zat wat te spelen met de instellingen en zag dat de tegels volledig transparant gemaakt konden worden. En ik had een app genaamd Empty Tiles op m'n telefoon staan. 1+1=2 en een idee was geboren. Maar voordat ik verder ga ga ik even een klein stukje terug.

http://i.imgur.com/ic8UB7l.png

Links zie je WIndows Phone 8.1 en rechts Windows 10 Mobile. Hoewel ik Windows Phone 8.1 een tof systeem vind ben ik toch een stuk blijer met Windows 10 wat betreft opties om alles naar smaak aan te passen. Je kunt het op Windows Phone 8.1 laten lijken, maar je kunt ook wat andere opties kiezen (transparante tegels, achtergrond over het hele scherm of achter de tegels, meer kleuren). Helemaal top dus.

Maar je kunt dus nog een stap verder gaan!

http://i.imgur.com/qa5VvNJ.png

Mijn setting is zo goed als met 1 hand te bedienen, het ziet er lekker minimalistisch uit én ik maak handig gebruik van de tegeltjes. Want door naar beneden te swipen kom je bij een aantal tegels met mijn meestgebruikte apps. Een veeg naar rechts geeft je toegang tot alle apps. Hieronder nog een aantal screens.

http://i.imgur.com/n7sVrFz.png

http://i.imgur.com/E4ZiuY5.png

Op de laatste screen zie je hoe ik het geheel gemaakt heb. Het is heel simpel: bovenaan een tegel van Weather View, lege ruimte opvullen met tegels van Empty Tiles en dan onderaan een aantal apps op een rijtje. Daaronder nog een keer twee maal Emtpy Tiles en dan de rest van de apps.

Buiten dat Windows 10 Mobile meer opties biedt qua het aanpassen van je homescreen is het ook veel meer 'af' dan Windows Phone 8.1. Meer opties, alles is wat logischer ingedeeld en het voelt gewoon lekker aan. Ik ben dan ook heel benieuwd naar de uiteindelijk versie en de implementatie van Android- en iOS-apps en hoe ontwikkelaars daar mee om gaan.

Raad het mobiele OS!

Door SomerenV op zaterdag 19 september 2015 17:18 - Reacties (39)
Categorie: Telecom, Views: 5.152

De ontknoping is er! < daar even klikken :)

Oké, een simpele opdracht: wat is het mobiele OS dat je op deze telefoon ziet? Ik heb een Huawei P8 genomen als telefoon, maar dat zegt wel wat/niks over het OS dat je ziet ;) De onscreen buttons horen bij de telefoon, maar misschien ook niet. Wie weet :D

http://i.imgur.com/2seOFIm.png


Je hebt de keuze uit:

Android
Windows Phone
iOS
Sailfish
Firefox OS
BlackBerry
Tizen
Ubuntu Touch OS

Good luck! De stembussen sluiten morgenavond om 23:59 :)

Tijd om een Lumia 920 te repareren!

Door SomerenV op dinsdag 15 september 2015 21:40 - Reacties (14)
Categorie: Telecom, Views: 4.415

Oké, ik had hier een heel verhaal staan, maar dat ging eigenlijk nergens over dus ga ik het beknopt doen:

Probleem - Nokia Lumia 920 zit al een paar maanden vast in de koptelefoon-modus. Bellen kan dan alleen via de speaker (wat echt klote is) en je hoort geen geluid van media, wat ook best vervelend is.

Oplossing - Opsturen of zelf repareren. Ik heb geen garantie meer en een officiële reparatie zou minimaal een paar tientjes kosten. Het onderdeel zelf is online te koop voor een paar dollar.

Ongeveer drie weken geleden heb ik het vervangende onderdeel besteld op Ebay voor nog geen 4 dollar (inclusief verzendkosten) en dat onderdeel kreeg ik vandaag binnen.

http://i.imgur.com/cqJrkU9.jpg

Ik had nog nooit in mijn leven een smartphone gerepareerd maar een kind kan de was doen. Het lastigste was het loshalen van de shell van de rest van het toestel.

Er was wel nog een probleempje, want de originele aansluiting zat vast met een soort plaklaagje (dubbelzijde plakband) en dat had het nieuwe onderdeel niet. Uiteindelijk op kunnen lossen door een stukje plakband op te rollen en het zo vast te plakken.

Een naakte Lumia
http://i.imgur.com/K5gs0lQ.jpg

De boosdoener!
http://i.imgur.com/w9i0T5p.jpg

Fancy nieuw onderdeeltje
http://i.imgur.com/vyVVvH0.jpg

Natuurlijk is een scherm vervangen iets lastiger en de wat complexere onderdelen zijn ook lastiger te vervangen, maar ik vind het wel een leuke gedachte dat ik geen godsvermogen uit hoef te geven aan het oplossen van een simpel probleem.

Mocht je hetzelfde probleem hebben met de Lumia 920 als ik (en het is een bekend probleem) dan kun je hier een vervangend plugje kopen. Verder heb je nog een T5 torx nodig en that's it. Op Youtube staan diverse filmpjes waarin uitgelegd wordt hoe je de Lumia 920 uit elkaar haalt, maar het is niet meer dan de shell loshalen en het plugje vervangen.

Wat is jullie werkwijze als er iets defect is aan je smartphone/tablet buiten de garantieperiode? Zelf oplossen of toch maar opsturen?

De perfecte Lumia voor...

Door SomerenV op donderdag 15 januari 2015 11:00 - Reacties (23)
Categorie: Telecom, Views: 4.139

Gisteren kreeg ik een leuk idee: hoe zie ik de perfecte Lumia voor me? Zelf ben ik al bijna twee jaar een zeer tevreden Lumia 920-gebruiker, maar ik heb ook de Lumia 820, 620 en 520 in m'n handen gehad. Maar uiteraard kan het beter en met Windows 10 in het vooruitzicht en nieuwe Lumia's van Microsoft is het leuk om te kijken hoe ik de perfecte Lumia voor me zie.

Ik heb twee 3D-modellen gemaakt en er wat specs bij verzonnen voor de volledigheid.

http://i.imgur.com/N1MUctd.jpg
Klik hier voor een grote versie

Eigenlijk gewoon een geüpdatete versie van de Lumia 1020 met een nieuw design en wat nieuwe features. Zo heeft dit toestel een speaker aan de voor en achterkant wat hem perfect maakt voor het luisteren van muziek of het kijken van series/films. Verder uiteraard de 41-megapixelcamera en een prima scherm. Geen 2560x1440 maar gewoon 1080p. Een hogere resolutie kan uiteraard ook maar heeft niet perse heel veel zin. Uiteraard 32GB opslag met de mogelijkheid het uit te breiden met een MicroSD-kaartje. En als OS natuurlijk Windows 10.

http://i.imgur.com/7I2NWPr.jpg
Klik hier voor een grote versie

Deze Lumia is uniek omdat er een kickstand in verwerkt zit. Door onder op de kickstand te drukken klikt ie los en kun je de Lumia in portretstand neerzetten. Op die manier zie je notificaties beter binnenkomen, Skypen gaat fijner en je kunt informatie makkelijker in zien. Ook ziet het er wat strakker uit dan een telefoon die maar op het bureau ligt. Verder redelijk dezelfde specs maar een wat neutraler design voor zakelijk gebruik.

Wat vinden jullie van mijn toekomstvisie voor de Microsoft Lumia? En wat zouden jullie anders doen?

Say no to Vertical Videos!

Door SomerenV op dinsdag 6 mei 2014 20:36 - Reacties (21)
Categorie: Telecom, Views: 4.406

Net was ik lekker aan het genieten van de laatste failcompilatie op Dumpert (heerlijke 10 minuutjes leedvermaak) en het viel me op dat er héél veel verticale video's in zitten. Nu ben ik zelf regelmatig op pad met m'n Canon en met m'n Lumia 920 maak ik evengoed vaak wat foto'tjes en als ik érgens een gruwelijke bloedhekel aan heb dan is het wel verticale video's.

http://i.imgur.com/4bzYBUK.jpg

Hier boven zie je een DSLR, een camcorder en een videocamera. Valt iets op? Als je had gezegd dat alle schermpjes horizontaal staan dan heb je een koekje verdiend! Die schermpjes staan ook niet voor niets horizontaal want de video die je opneemt is horizontaal. HO-RI-ZON-TAAL. Plat. Liggend. Niet staand, maar liggend.

Waarom zou dat met een smartphone opeens anders zijn? Wat je veel hoort van mensen die VVS (Verticle Video Syndrome) hebben is dat ze zo filmen om een aantal redenen:

- Zo hou je de telefoon normaal ook vast, dus waarom zou je hem opeens anders vast moeten houden?
- Als ze niet verticaal filmen krijgen ze een persoon of object er niet helemaal op.

Wat dat laatste betreft: als je met een camcorder iets filmt en iets past er niet op, dan draai je hem toch ook geen 90 graden? Nee, dan loop je wat naar achteren! En dan komt het terugkijken want dat is op een telefoon prima te doen in de verticale stand. Maar zodra je hem op een PC of laptop wilt kijken zit je met een probleem en wordt het beeld naar verhouding belachelijk klein.

Zijn mensen die verticaal filmen nou echt te stom om te snappen dat je horizontaal moet filmen? Je beeldschermen zijn horizontaal, je televisie is horizontaal, je 'field of view' is horizontaal, normale camera's hebben horizontale schermpjes, een bioscoopscherm is horizontaal. Beetje logisch nadenken zou voldoende moeten zijn lijkt me, maar nee. Google is al goed bezig door een icoontje te laten zien als mensen verticaal willen filmen op hun Android-telefoon, nu moeten de mensen die halve hersencel nog laten werken.