E11 Blaster Rifle (Star Wars) - Part 3

Door SomerenV op zondag 30 november 2014 00:04 - Reacties (4)
Categorie: DIY, Views: 2.908

A long time ago in a galaxy far, far away...

Of eigenlijk eind januari dit jaar, in ons eigen koude kikkerlandje, plaatste ik deel 2 van mijn E11-blog. Ik was op zoek naar de T-tracks van een E11 Blaster, kon ze niet vinden en het project kwam stil te liggen. Tot dit weekend!

http://i.imgur.com/NM0AUFA.jpg
Te glimmend en ook niet helemaal tevreden over de weathering (beschadigingen om het te laten lijken of het ding echt gebruikt is). Sowieso is weathering belachelijk moeilijk om goed te doen.

Ik was al een tijdje niet tevreden over de verf die ik gebruikt had, namelijk zijdeglans zwart. Een behoorlijk foute keuze waar ik pas achteraf achter kwam. Door de glans leek het geheel véél te veel op een plastic speelgoedgeweer en da's natuurlijk niet wat je wilt als je een replica maakt. Dus gisteren een spuitbus matzwart gehaald en wat Tamiya metal grey-verf (modebouw verf) en vandaag aan de slag gegaan. Eerst alles een beetje afgestoft en geschuurd, daarna los gegaan met de verf.

http://i.imgur.com/SBcsluy.jpg
Onder het stof vandaan en alle onderdelen losgehaald. Klaar voor een update!

Helaas gaf de nieuwe verf een chemische reactie met de oude verf, mogelijk omdat de oude verf op basis van terpentine is en de nieuwe op basis van acryl. Uiteindelijk alles nóg meer moeten schuren, eerst primer erop (wat ook weer een reactie gaf, dus nóg meer schoonmaken en schuren) en daarna betere matzwarte verf erop.

http://i.imgur.com/air3TME.jpg
Sorry voor de crappy foto maar hier zie je de basis van de E11, de folding stock en de scope-rails met een laagje primer. Hier waren de problemen met de chemische reactie opgelost, waar ik héél blij mee was.

http://i.imgur.com/7RbdXLL.jpg
En een foto van de E11 met de nieuwe matzwarte verf, wat er echt véél beter uit ziet. Het glanst minder en alles lijkt meer op metaal. Ik ben dan ook heel benieuwd naar het eindresultaat.

Momenteel staat alles netjes te drogen maar het ziet er echt al véél beter uit dan de vorige versie. Morgen de details afmaken, puntjes op de i en een nieuwe standaard maken waar de E11 op kan liggen.

Mijn eigen E11 Blaster Rifle (Star Wars) - Part 2

Door SomerenV op zondag 19 januari 2014 20:57 - Reacties (6)
Categorie: DIY, Views: 5.095

Dit weekend heeft de E11 eindelijk zijn mooi zwarte kleurtje gekregen én ik heb een compact maar mooi standaard weten te fabriceren. Maar eerst even verder waar ik de vorige keer ophield, namelijk het geblurde plaatje. Deze echter echter zonder blur!

http://i.imgur.com/l8s8Ey0.jpg

Zo zag hij er dus uit de vorige keer. Volledig overgespoten met primer. Je wilt niet hebben dat de verf los gaat laten dus alles onder de primer. Afgelopen week heb ik bij de Action twee zaklampjes op de kop getikt: een met een groot glaasje, eentje met een wat kleiner glaasje. Het aantal euro's waren met één hand te tellen, maar daarom ging ik ook naar de Action. Je koopt geen duur zaklampje om vervolgens met geweld de lensjes eruit te slopen.

Gisteren de basiskleur gespoten en vandaag bezig geweest met het toebrengen van 'schade' (lees: Tamiya metalic silver modelbouwverf). De E11 ziet er nu flink gehavend uit en op wat kleine details na is ie af. De trekker moet er nog op, een hendeltje, en wat decals. Daarna nog de standaard even een leuk kleurtje geven en een plaatje erop met de basisinformatie van de E11. Geen spannend weekend dus en omdat ik jullie de E11 nog niet in zijn volledigheid wil laten zien hou ik het bij een nieuwe teaser:

http://i.imgur.com/dsyP498.jpg

Komende week komen de puntjes op de i! Daarna deeltje 3 van het blog :) Ook moet ik nog de T-tracks bestellen die op de loop komen. Zal volgende week nog niet binnen zijn dus daar laat ik jullie niet op wachten.

Mijn eigen E11 Blaster Rifle (Star Wars) - Part 1

Door SomerenV op dinsdag 14 januari 2014 22:55 - Reacties (5)
Categorie: DIY, Views: 5.025

Vraag me niet hoe of waarom maar eind 2013 kreeg ik het stomme idee in m'n kop om een E11 Blaster Rifle van Star Wars te gaan maken. Je weet wel, dat iconische wapen waarmee Stormtroopers nog geen olifant kunnen raken. Volgens mij kwam ik ergens een fotoserie tegen van iemand met zo'n E11 die hij zelf gemaakt had. Als Star Wars-fan is zoiets uiteraard enorm cool om te hebben, en als je het zelf kan maken, waarom dan niet?

En daar komt de kink in de kabel: ik heb twee linker handen als het gaat om klussen. Ik kan nog geen plank recht doormidden zagen zeg maar :'( . Om dan opeens zo'n ding maken waarbij je diverse materialen moet gebruiken, diverse gereedschappen en diverse andere spulletjes. Zaken die ik nog nooit gebruikt had. Een computer in elkaar zetten is kinderspel voor me, een camera bedienen ook, maar een dremel gebruiken? Ik had nog nooit van zoiets gehoord, laat staan dat ik wist hoe dat werkte.

Uiteindelijk toch maar begonnen met het maken van de E11. Al doende leert men en niet geschoten is altijd mis! Ik ben er nu zo'n twee weken mee bezig in m'n vrije tijd en het is echt constant trial and error. Constant dingen proberen, verkloten, opnieuw proberen, iets beter, en ga zo maar door. Om een idee te geven van waar ik mee bezig was heb ik tussendoor wat foto's gemaakt:

http://i.imgur.com/Y7PNpYt.jpg

http://i.imgur.com/sFFpVQl.jpg

Ja, je ziet het goed: dat ding ziet er echt niet uit (en dat is zacht uitgedrukt O-) ). Nu maakt de combinatie van hout, kunststof, aluminium en plamuur het al geen mooi gezicht maar mijn afwerking is ook echt knudde (pure onkunde van mijn kant uit). Momenteel is alles met primer overgespoten en ziet het er een stuk beter uit (egaal grijs) maar de afwerking is natuurlijk niet opeens een stuk beter.

En dat was het voor nu! Als ik wat verder ben zal ik een update-blogje online gooien, maar tot dan moeten jullie het doen met de volgende teaser:

http://i.imgur.com/DD6aiZv.jpg

DIY: Table Dolly - Part 4

Door SomerenV op donderdag 29 augustus 2013 22:43 - Reacties (8)
Categorie: DIY, Views: 3.928

Afgelopen weekend heb ik de dolly in elkaar gezet en dat bleek goed te werken. Een logisch vervolg was het ding geschikt maken voor rails. In deel 3 van bij Table Dolly blog waren er een aantal suggesties aangedragen en daar heb ik dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.

Behold:

http://i.imgur.com/e4RgVUx.jpg

De oplossing is uiteindelijk heel simpel:

2 aluminium strips van 30x3 met een lengte van 11cm met daarin drie 6,5mm gaten
1 aluminium strip van 30x30 met een lengte van 14cm met daarin 6,5mm gaten.
Een paar boutjes, moertjes en carrosserie-ringen en natuurlijk de skeeler-wielen.

Het geheel aan elkaar maken, twee extra gaten in de plank van de dolly en je kunt alles makkelijk in elkaar zetten en weer loshalen (vastzetten met vlindermoertjes).

http://i.imgur.com/qwWMwTh.jpg

De rails is voor nu een PVC-buis met aan het uiteinde wat oud hout dat ik nog had liggen. Het is allemaal enorm simpel, modulair én het werk echt perfect. Voor nu ziet het er nog niet echt denderend uit allemaal maar da's een zorg voor later.

Hier een filmpje van het geheel in 'actie' :)

DIY: Table Dolly - Part 3 (The finale)

Door SomerenV op maandag 26 augustus 2013 00:18 - Reacties (12)
Categorie: DIY, Views: 3.928

Ten eerste: super bedankt voor alle toffe reacties op de eerdere delen! Ik had niet verwacht dat ik bezoekers zo enthousiast zo krijgen over een redelijk simpel projectje. Uiteindelijk ben ik ook érg blij met het resultaat, maar daarover zometeen meer. Eerst de benodigdheden en instructies zodat je zelf ook zoiets kan maken als je dat wilt ;)
Wat heb je nodig:
4x skeeler-wielen inclusief moertjes/boutjes
1x plankje van ~20x6cm met een dikte van ~1,5cm
2x 15cm PVC met een diameter van 32mm
4x afdichtdoppen voor het PVC (geen idee wat de naam van die dingen is)
8x M10 carrosserieringen
~10x M6 carrosserieringen
3x M6 slotbouten met een lengte van 60mm
2x M6 vleugelmoertje
3x M6 moertje
1x iets om je camera op te bevestigen (kan het bovenste gedeelte van een mini-statief zijn bijvoorbeeld)
Hoe maak je het:
Disclaimer: m'n vader heeft het meeste werk verricht en ik was ondertussen bezig met het plankje. Het kan dus zijn dat de instructies hier en daar wat karig zijn, maar een beetje handig iemand moet daar wel uit komen, al helemaal in combinatie met de foto!

Boor in de PVC-doppen in het midden een gat (M6 geloof ik). Daarna: Skate-wiel-boutje > Skate-wiel > M6-carrosseriering > PVC-dop > M6-carroseriering > een aantal M10-carrosserieringen zodat er niet veel speling meer is > het gedeelte waarmee je het skate-wiel-boutje vast zet. Dit moet je vier keer doen.

In de twee PVC-buizen boor je in het midden een M6-gat.

In het plankje boor je drie M6-gaten. Twee voor de buizen, een voor de camera. De drie slotbouten gaan door deze gaten heen.

De PVC-doppen met de wielen bevestig je op de uiteindes van de twee buizen en deze kun je eventueel vastzetten met wat PVC-lijm. De buizen met wielen gaan op de uiteindes van het plankje, over de slotbouten heen. Daarna vastzetten met een M6-ring en M6-vleugelmoertje.

Op de slotbout in het midden van het plankje draai je drie M6-moertjes en daarbovenop het gedeelte om je camera op te bevestigen.

Als alles klaar is zou het er zo ongeveer zo uit moeten zien:

http://i.imgur.com/KS1zFWl.jpg

Je kunt het geheel nog helemaal zwartspuiten/verven voor een mooie finish.

Zelf had ik nog een whiteboard liggen dat ik gebruikt heb als vlak oppervlak waar het nodig was. Eigenlijk net te klein maar het werkte best goed (gebruikt op gras, een struikje, tegens, bank en in het zand). Ook heb ik met wat hout van m'n oude konijnenhok een simpele rails gemaakt. Dit werkte niet helemaal lekker omdat de wieltjes niet ergens in 'vast' zitten, maar met wat oefenen toch wat mooie resultaten mee kunnen behalen. Hier het filmpje van alles in actie:En nog wat foto's van het spul:

http://i.imgur.com/OArjaQP.jpg

http://i.imgur.com/fFZZSTg.jpg

http://i.imgur.com/xbPylOR.jpg
Toekomstplannen:
Uiteindelijk gaat het PVC vervangen worden door aluminium zodat het allemaal wat netter oogt. Het plankje gaat misschien ook vervangen worden door staal/aluminium en zo niet dan krijgt het een likje zwarte verf (of zou 'Canon'-rood mooi staan?).

De rails ga ik over een tijdje maken van wat ander spul zodat de wielen er niet uit kunnen en zodat het bevestigd kan worden op m'n statief. Maar hoe en wat weet ik nog niet. Voor nu ben ik in ieder geval erg tevreden met het behaalde resultaat!