Waarom zou je nog radio luisteren?

Door SomerenV op maandag 10 november 2014 00:28 - Reacties (36)
Categorie: Muziek, Views: 7.882

Afgelopen zaterdag was ik de hele dag bezig met klussen en op de achtergrond denderde een of andere classic rock-playlist die ik op Spotify gevonden had. Ik heb een Premium-abonnement dus geen last van reclames wat feitelijk neerkomt op nonstop muziek gedurende de hele dag. En toen bedacht ik me iets: wat nou als Spotify nieuws gaat introduceren?

Gewoon een optie in Spotify waarin je aan kunt geven of je wel of niet nieuws wilt horen om het uur met een keuzemenu om een nieuwskanaal te selecteren. Het NOS of een andere instelling zou dan elk uur hun nieuwsuitzending beschikbaar moeten stellen aan Spotify waarna dat geïndexeerd wordt in de database. Zodra dat gebeurd is wacht Spotify tot het nummer dat momenteel afgespeeld wordt klaar is en daarna krijg je je dosis nieuws te horen.

Zowel Spotify als de radio zijn in principe gratis maar bij Spotify bepaal je zelf wat je wilt luisteren terwijl je bij de radio gebonden bent aan wat je moet luisteren (en deels aan de keuze van de DJ's). Maar welk voordeel heeft radio nou ten opzichte van Spotify als Spotify ook nieuws aan gaat bieden? Misschien nog file-informatie erbij om het verhaaltje compleet te maken. Dan bieden beide diensten in principe hetzelfde aan, met een aantal grote verschillen:

- Bij radio moet je (afhankelijk van de zender) luisteren naar DJ's tussen de nummers door
- Bij radio kun je niet zelf je muziek bepalen.
- Bij Spotify ben je gebonden aan je internetverbinding (tenzij je offline gesynct hebt).
- Spotify moet betaald worden voor de optimale ervaring.

Zou de toevoeging van nieuws- en file-informatie gevolgen kunnen hebben voor de populariteit van radio?

Vinden menschen van de radio alle muziek leuk?

Door SomerenV op donderdag 23 oktober 2014 01:32 - Reacties (36)
Categorie: Muziek, Views: 5.028

Of je nou naar 3FM, 538, Qmusic, Radio Veronica of wat dan ook luistert, nooit hoor je een DJ zeggen dat ze een nummer klote vinden. Alle nummers zijn blijkbaar geweldig (?)

Dus, een simpele vraag: vinden die gasten inderdaad alles gaaf of is alles zó strak vastgelegd dat ze moeten zeggen dat ze iets leuk vinden ook al vinden ze het kut? Ik kan me namelijk niet voorstellen dat ze alles geweldig vinden, ook al draaien ze het. Nu weet ik dat sommige platen gedraaid moeten worden in verband met deals met diverse uitgevers, maar is dat een reden om oneerlijk te zijn tegen je luisteraars?

Om even de lijn te trekken met game-reviews. Die reviewexemplaren worden ook verstuurd door de uitgever. Diverse media-outlets reviewen die game vervolgens maar die zijn (met uitzonderingen daargelaten) wel gewoon eerlijk. Als iets kut is dan zeggen ze dat, als iets goed is dan zeggen ze dat ook. Nu heb ik ook in game-land ook wel het idee dat er de laatste jaren minder kritisch gekeken wordt naar de kwaliteit, maar goed. Stel je voor dat reviewers alles helemaal geweldig vinden puur omdat ze een reviewexemplaartje hebben gekregen.

Nieuw Spotify-uiterlijk. Nu al te updaten!

Door SomerenV op donderdag 3 april 2014 00:37 - Reacties (18)
Categorie: Muziek, Views: 5.982

Vandaag is aangekondigd dat Spotify een nieuwe skin krijgt, maar die is nog niet overal uitgerold. Dat viel mij vooral op bij mijn desktop-client. Ongeduldig als ik ben ben ik op zoek gegaan naar een oplossing en die heb ik gevonden!

Downloaden kan hier, voor zowel Windows als OSX.

http://i.imgur.com/i0m9tfF.jpg
klik voor groot

Enjoy ;)

Zelf vind ik het allemaal wel mooi ogen, maar één ding stoor ik me aan (iets dat bij de vorige versies niet veel anders was overigens). Ik wil de vensters links en rechts kunnen verbergen, dat je alleen een playlist, album of artiest ziet op je scherm. Zoiets zou naar mijn mening nog wat strakker ogen omdat je dan de vaak overbodige informatie links en rechts niet meer ziet als je het niet wilt zien.

Queen - March of the Black Queen

Door SomerenV op zondag 18 augustus 2013 23:19 - Reacties (15)
Categorie: Muziek, Views: 2.609

Iedereen kent Bohemian Rhapsody als het meesterwerk van Queen. Het nummer dat 'gestolen' was door een radio-dj en daarna veelvuldig op de radio gespeeld werd, ondanks de lengte van het nummer. En eerlijk is eerlijk, technisch is het een prachtig nummer, maar in mijn ogen is er een nummer dat nog beter is. Zowel technisch als muzikaal. Een nummer dat revolutionairder is, zijn tijd vooruit.

Dat nummer is March of the Black Queen uit 1974. Het nummer is niet heel bekend, om een paar redenen:

- Nooit uitgebracht als single, mede door de lengte van 6+ minuten. Een single met een dergelijke lengte was in de 70's ondenkbaar.
- (Volgens mij) nooit live gezongen vanwege de complexiteit van het nummer. Live ging dus simpelweg niet. Af en toe zijn wel wat regels verwerkt in een medley.
- Het nummer staat op Queen II, een album van vóór de grote doorbraak van Queen.

Dat het nummer niet zo bekend is, is in mijn ogen zonde. Het nummer is heel complex, legde de lat hoger en zat op het randje van wat de techniek mogelijk kon maken in '74 en staat nu, bijna 40 jaar later, nog altijd zijn mannetje wat mij betreft. Hier is wat Roger Taylor er over zei in de docu Days of our Lives:

"Het is erg lang, verdeeld over ongeveer 11 verschillende secties en de complexiteit ervan is ongelooflijk. Ik bedoel, de tape was letterlijk transparant. De 16-track, 2 inch tape, de oxide was er bijna compleet vanaf gesleten. We waren er zo vaak overheen gegaan. Het was letterlijk transparant."

Hier is het nummer March of the Black Queen, geschreven door Freddie Mercury.Wat vinden jullie ervan?