Cutting the cord

Door SomerenV op maandag 2 oktober 2017 19:13 - Reacties (22)
Categorie: Technology, Views: 2.996

Eind 2016 heb ik besloten geen televisie-abonnement af te sluiten. Ik merkte dat ik vooral tv keek om even doelloos niks te doen. Dat ding aan en random naar een programma kijken. De kwaliteit van televisie-programma's stoorde ik me echter al vrij lang aan waardoor de enige zender die ik keek Comedy Central was.

Al veel eerder ben ik gestopt met radio luisteren. De dosis muziek die ik binnenkreeg bestond alleen nog maar uit Spotify. Geen ellenlang gezwets, tientallen minuten aan reclame en muziek die alleen gedraaid wordt omdat het makkelijk verkoopt.

Nu zijn we bijna een jaar verder sinds ik gestopt ben met naar standaard televisie kijken. Netflix heb ik dan wel zodat ik wel gewoon series en films kan kijken mocht ik daar zin in hebben. En soms heb je gewoon van die avonden dat je lekker op de bank wilt ploffen en even niets wilt doen. Televisie aan en gaan! Het enige verschil is nu dat ik actief uit moet zoeken wt ik wil kijken. Soms een serie die ik al lang er volg, soms een film en soms gewoon iets totaal nieuws of een documentaire. Geen last van reclames en niks hoeven zien wat je niet wilt zien. Heerlijk!

Wel merk ik dat er op sociale gebeurtenissen wel eens gepraat wordt over wat er gebeurd is in een televisieprogramma, en dat ik daar dan niet over mee kan praten. Maar uiteindelijk mis je helemaal niks. Televisie bestaat voor 90% uit kapotgescripte rotzooi, puur bedacht om zoveel mogelijk kijkers te trekken. Maar als ik iets gescripts wil zien dan kijk ik wel een goede serie of film.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor muziek. Ik luister wat ik leuk vind en regelmatig doet Spotify aanbevelingen die goed in de smaak vallen. En buiten dat mis ik helemaal niks. Overigens luister ik ook naar podcasts dus genoeg pratende mensen die de revue passeren maar dan gaat het om onderwerpen waar ik graag wat over wil weten.

Maar ik mis dus niks en alle media die ik tot me neem is gepersonaliseerd. Alles wat ik kijk of hoor wil ik zien of luisteren. Uiteindelijk zal televisie zoals we het nu kennen waarschijnlijk grotendeels verdwijnen, evenals de radio. Waarom voorgekauwde massamedia tot je nemen wanneer het zoveel beter kan? En als pluspunt: je ziet niet meer doelloos op de bank een random programma te kijken bij gebrek aan beter.

Vape Naysh for life! - Part 2

Door SomerenV op vrijdag 5 augustus 2016 10:30 - Reacties (3)
Categorie: Technology, Views: 1.328

Klik hier voor part 1

Ok, ik heb m'n damper e-sigaret! Ik ga geen review plaatsen, op dit na: het werkt en ik heb minder zin in een sigaret. Oh, en de smaakjes zijn best lekker :)

Anyways, ik was dus in zo'n vape-winkeltje. Beetje onwennig omdat ik de ballen verstand heb van dat hele wereldje maar een niet onaardig uitziende dame stond me vriendelijk te woord en gaf uitleg over alles wat ik wilde weten. Ze begon op een gegeven moment wel over rookontwikkeling en dat bepaalde modellen voor meer rook zorgen en toen ging het bij mij even jeuken. Echter vrij snel gemeld dat ik gewoon een gezonder alternatief wil voor roken en dat alle poespas eromheen me vrij weinig boeit.

E-sigaret uitgezocht (Joyetech AIO, voor wie het wil weten) omdat die er normaal uit ziet zonder gekke glimmende details overal. Uitleg gekregen, smaakjes uitgezocht en tevreden naar huis gegaan. Er kwam tussendoor nog iemand anders in de winkel en zijn eerste opmerking was dat het er lekker rook en dat kan ik ook wel beamen. Het is natuurlijk afhankelijk van de smaak maar het ruikt een hl stuk aangenamer dan sigarettenrook.

Misschien dat ik in de nabije toekomst een Part 3 ga maken en dat zal dan gaan over hoe ik het als nieuwkomer ervaar om in een wereldje te stappen waar ik eigenlijk niet echt een hoge pet van op heb. Ik zie mezelf nog steeds als een roker, niet als een damper of vaper. We gaan 't zien. Voor nu ben ik content met m'n aankoop :)

Vape Naysh for life!

Door SomerenV op donderdag 4 augustus 2016 18:00 - Reacties (4)
Categorie: Technology, Views: 1.375

De e-sigaret is de laatste paar jaar nogal snel gegroeid in populariteit. Zelf rook ik normale sigaretten, al zo'n 10 jaar, en dat is nogal een dure aangelegenheid. Cold turkey stoppen is een optie, en ik heb in het verleden periodes gehad waarin een hl wat minder rookte, maar de kans op slagen als je op die manier stopt is maar iets van 4%.

Anyways, laatst zat ik naar een docu te kijken van de BBC over de opkomst van de elektronische sigaret en sinds deze week heeft een collega van me ook zo'n ding. Hij is er vl minder door gaan roken, minder gare smaak in z'n mond, gezonder n een stuk goedkoper. Dus waarom zou je het als roker niet gewoon proberen? En dat was dus ook mijn gedachte. Op het moment van schrijven heb ik nog niet zo'n ding gekocht maar ben wel wat websites en reviews gaan checken.

Maar... de manier waarop alles beschreven wordt heb ik echt een gigantische hekel aan. Roken heet opeens dampen of vapen. Alles draait om de hoeveelheid rook die geproduceerd kan worden en alles moet een hip naampje hebben. En de reviewers op Youtube praten alsof ze Jezus ontdekt hebben en trekken constant zo'n gezicht alsof ze non-stop tegen een orgasme aan zitten. En dat is waardoor ik wat terughoudend ben wat betreft e-sigaretten. De hele 'scene' eromheen is zo... zwaar overdreven en iedereen met zo'n ding wordt er mee geassocieerd.

Beschrijving van een smaakje:
"Ten zuiden van de rivier de Congo zijn de Bonobo's zorgvuldig bezig met het perfectioneren van een overheerlijk recept dat yoghurt liefhebbers zal behagen. Een perfect uitgebalanceerde, heerlijke melodie van meerdere bessen afgerond met romige taart en yoghurt. Voor deze smakelijke mix zal u terugkomen!"

Het is een beetje vloeistof dat je oprookt maar de beschrijving doet denken aan iets uitermate geweldigs dat zijn weerga niet kent. Het is een smaakje, that's it.

Beschrijving van een e-sigaret:
"Een echte krachtpatser voor de normale en sub ohm damper een echte aanwinst. Ga je voor een lange batterijduur met een hoge weerstand of enorme wolken blazen met een sub ohm weerstand, beide is mogelijk!"

Enorme wolken blazen? Sub ohm weerstand? Damper? Waarom moet alles zo geforceerd hip zijn? En sinds wanneer gaat het er bij het roken om dat je enorme wolken kunt blazen? Als ik enorme wolken wil hebben koop ik wel een rookmachine.

Echt, soms snap ik de huidige tijd niet. Roken is opeens hip, maar alleen in een bepaalde scene die door alle andere mensen weer uitgekotst wordt. Mensen kijken liever naar video's van een game dan dat ze de game spelen. En je kunt beroemd worden op een app als Vine door debiele korte video's te maken. Maar goed, deze week maar 's zo'n e-sigaret halen. Wel gewoon eentje met een low-profile uiterlijk want heel dat gedoe eromheen hoeft van mij niet.

Microsoft FutureProef: 40 jaar Microsoft

Door SomerenV op donderdag 12 november 2015 01:04 - Reacties (10)
Categorie: Technology, Views: 4.820

Microsoft bestaat dit jaar 40 jaar en tevens zijn er dit jaar nogal wat veranderingen gekomen, en er komen er nog vl meer aan. Om dat te vieren houdt Microsoft van 14 tot en met 22 november FutureProef, een evenement in Amsterdam waar je 40 jaar aan Microsoft-producten kan zien n de toekomst kan proeven.

Even snel tussendoor een shout-out naar Bram. Dankzij hem kon ik mee naar dit event gisteren (was op uitnodiging). Thanks dude!

Zelf ben ik een redelijke Microsoft-liefhebber en ik loop al 2,5 jaar vrolijk rond met mijn Nokia Lumia 920, inmiddels met de Insider Preview van Windows 10 Mobile. De Lumia 950 XL is al besteld en de visie die Microsoft heeft spreekt mij heel erg aan. En ecosysteem waar alle apparaten mee werken zodat alles uitwisselbaar is.

Zelf heb ik tijdens FutureProef vooral gekeken naar de Lumia 950 XL, aangezien mijn interesse bij smartphones ligt. Dus dat zal de hoofdmoot van dit blog zijn.

De Microsoft Lumia 950 XL

http://i.imgur.com/FfFBQEX.jpg

http://i.imgur.com/Q1rrYus.jpg

De Lumia 950 XL is de nieuwste phablet van Microsoft met en 5,7 inch-scherm met een resolutie van 1440x2560 pixels. Maar ondanks het nogal forse scherm voelt de 950 XL niet bijzonder groot aan. Het is nog altijd een flinke telefoon maar het is niet onprettig in gebruik (ondanks dat ik nu een 4,7 inch-telefoon heb). Alle technische blabla zal ik jullie besparen omdat dat al weet ik hoe vaak opgenoemd is. Waar het mij om gaat is de gebruikerservaring. Hoe is de nieuwe Lumia? Hoe is Windows 10 Mobile? Hoe is Continuum?

De Lumia 950 XL zelf is (vind ik) een erg fraaie smartphone met een prima design. Niet te flitsend, niet te saai. Gewoon strak en zonder tierelantijntjes en daar hou ik wel van eigenlijk. De behuizing is gemaakt van polycarbonaat en voordat mensen beginnen over dat het jammer is dat Microsoft geen aluminium gebruikt: polycarbonaat is duurzaam, het is sterk en mits goed gedaan oogt het minstens zo goed als aluminium wat mij betreft. En het ligt ook nog eens lekker in de hand. Echt, pak de Lumia 950 XL een keer vast als je niet overtuigd bent ;)

http://i.imgur.com/Nm3S8VT.jpg

http://i.imgur.com/q9hyuWl.jpg

Op de telefoon staat Windows 10 Mobile (build 10581 op het toestel dat ze bij FutureProef hadden liggen) en zelf draai ik ook al een paar maandjes Windows 10 Mobile op mijn Lumia 920. In juni begon Microsoft met het Insider-programma en sinds het begin zijn er hl grote stappen vooruit gemaakt. Windows 10 Mobile is van een enorme puinhoop omgetoverd naar een bloedsnel besturingssysteem dat voorzien is van alles wat je er van kunt verwachten. Ook hier komt het vooral aan op wat je zelf het fijnste vindt maar ik ben nog steeds even overtuigd van Windows Phone/Windows 10 Mobile als in het begin. Voor mijn Lumia had ik een HTC Desire Z (en ik heb ook gespeeld met custom roms) en ik heb ervaring met iOS maar Windows 10 Mobile verslaat beide systemen wat mij betreft, al is het maar vanwege de integratie met Windows. Als je OS X gebruikt in het dagelijks leven dan zal je die ervaring eerder krijgen in combinatie met een iPhone.

http://i.imgur.com/RmmhKZ8.jpg

Ok, dan Continuum, iets dat we alleen nog maar van filmpjes kennen. Ik heb het dus in actie gezien en ik denk dat veel mensen niet zouden zien dat alles draait vanaf een telefoon. Het is een beetje vergelijkbaar met Windows RT en Microsoft werkt hard aan universele apps zodat je met Continuum een redelijk goede desktop-ervaring kunt krijgen. Er is alleen n grote 'maar' en dat is dat je niet twee apps naast elkaar kunt draaien. De Lumia zelf kan dit ook niet dus mogelijk is het een beperking van Windows 10 Mobile en dat betekent maar n ding: het kan via een update mogelijk verbeterd worden. De Snapdragon 810 is snel genoeg om het voor elkaar te krijgen, dus ik heb nog hoop. Maar ook zonder die twee apps naast elkaar is het een erg toffe feature en het laat wat mij betreft de toekomst zien.

http://i.imgur.com/kfmd8Kw.jpg

De camera heb ik helaas niet kunnen testen maar afgaande op de diverse voorbeelden die al online staan denk ik dat dat wel goed zit. De Lumia 950 XL is wat mij betreft een geweldige smartphone die prima de concurrentie aan kan met de meer populaire krachtpatsers van Samsung en Apple. Veel mensen denken echter aan 'saai' en 'ouwbollig' als ze aan Microsoft denken maar het Microsoft in 2015 is in geen enkel opzicht te vergelijken met het oude Microsoft. Ze hebben een duidelijke visie, ze zijn aan het innoveren en ze stellen de fans voorop. Het is ook wel een richting die ze in moesten gaan want voorheen was Microsoft inderdaad wat saai en saai werkt anno 2015 totaal niet meer, zeker niet als je tegen het hippe en modieuze Apple op moet boksen.

Mocht je overigens een overzicht willen hebben van allerlei abonnementen in combinatie met de Lumia 950 XL dan kun je hier kijken :) Tot en met januari 2016 krijg je gratis een Microsoft Dock bij de 950 XL zodat je direct aan slag kunt met Continuum.

Wat was er nog meer te zien op FutureProef aan nieuwe producten?

Maar naast de Lumia 950 XL waren er nog meer dingetjes te zien op FutureProef. Tijdens de intro-speech werd naar de mogelijkheid gehint dat de Hololens er misschien zou zijn. En... helaas :'( Er was wel een hologram van de Hololens te zien maar de Hololens naar het evenement halen was helaas niet mogelijk. Wel waren de Microsoft Surface Pro 4 en Surface Book aanwezig en de Microsoft Band 2 was nt aangekomen, helaas met een lege batterij. Ook was de Surface Hub aanwezig in al zijn 84 inch 4k glorie!

http://i.imgur.com/fH7c1jO.jpg

De Microsoft Surface Book

http://i.imgur.com/58zvAUV.jpg

Ik ben zelf niet helemaal thuis in de Surface-producten maar het zijn echt toffe producten. Vooral de Surface Book is echt een heel erg gaaf product. Het scherm is overigens echt vederlicht! Je verwacht nogal wat gewicht als je een 13,5 inch-scherm ziet maar het weegt echt niks. Sowieso is het tof dat Microsoft een tablet weet te combineren met een volbloed laptop. Het is een beetje jammer dat er slechts een dual-core Intel i5 of i7 in zit maar het is ondanks dat echt een tof ding. Een tablet, een convertible, een laptop en een netbook, allemaal in n apparaat _/-\o_

http://i.imgur.com/9dLZSEH.jpg

http://i.imgur.com/rrPgsL4.jpg

De Microsoft Surface Pro 4

En dan is er nog de Surface Pro 4 wat een tablet is waar je een toetsenbord op aan kunt sluiten zodat het een laptop wordt (een soort omgekeerde Surface Book dus) n je krijgt er een pen bij. Die pen voelt echt heel prettig aan als je er mee werkt, alsof je echt een pen gebruikt zeg maar in plaats van dat je over het scherm heen schuift met een aanwijsdingetje. Het nieuwe toetsenbord is daarnaast echt heerlijk in gebruik en je vinger glijdt moeiteloos over de mousepad heen. Ook de Surface Pro 4 is overigens echt ontzettend licht, maar minder licht dan het scherm van de Surface Book. Het is dat ik geen tablet of laptop nodig heb, anders had ik het wel geweten :9~ Overigens is er ook een nieuw dock voor de Surface Pro 4, met aansluitingen voor HDMI en USB. Voor de Pro 3 had je ook al een dock maar klanten klaagden dat ze die niet fijn vonden. Je moest de Pro 3 er namelijk in klikken maar de stand kon niet veranderd worden. Bij de Pro 4 klik je de de aansluiting in de zijkant zodat je zelf de kanteling van het scherm kunt bepalen.

http://i.imgur.com/BkZVsef.jpg

http://i.imgur.com/dOc2kCr.jpg

De Microsoft Surface Hub

http://i.imgur.com/N68E3hv.jpg

De Microsoft Band 2 kan ik weinig over zeggen want die deed het dus niet vanwege een lege batterij, maar we hebben nog de Surface Hub en... O+ Wt een ongelooflijk gaaf apparaat is dat zeg! 84 inch, 4K, multitouch, een i7, 8GB werkgeheugen, 128GB SSD, een NVIDIA Quadro K2200, wifi, NFC, Bluetooth, Miracast, een frontcamera, speciale microfoons, speakers, een actieve pen, infraroodsensoren en lichtsensoren. Helaas kost het beestje een kleine 20.000 euro wat een btje veel is, maar het is echt een gave ervaring om daar even mee te mogen spelen. Alleen al door 3D steden in Bing vliegen is een toffe ervaring terwijl dat normaal niet gek veel voorstelt. Echt, als je naar FutureProef gaat: de trap op en helemaal aan het einde van de gang aan de rechter kant O-)

http://i.imgur.com/jFdzSf1.jpg

Een reis door de tijd

http://i.imgur.com/DF7gmUc.jpg

En dat was het wel zo'n beetje. In ieder geval wat nieuwe producten betreft. Op FutureProef zijn ook tal van oude computers te zien, oude laptops, oude telefoons en zelfs oude processors. Ook vind je er informatie over de oude Windows-versies en je kunt er de dozen zien van de oude Office-versies. Je maakt als het ware een reis door 40 jaar Microsoft en je eindigt bij de nieuwe line-up van producten die zeer snel uit gaan komen. Als je van technologie houdt moet je eigenlijk gewoon langsgaan in Amsterdam, ongeacht of je nou een fan van Android, Apple, Linux of Microsoft bent. het is gewoon tof om te zien hoe we van Microsoft Windows uit 1985 zijn gekomen waar we nu zijn. Smartphones die tevens computers zijn. Laptops die tablets zijn. Tablets die laptops zijn. Brillen die holografische beelden projecteren en horloges met meer rekenkracht dan onze gameconsoles van vroeger.

http://i.imgur.com/Kb1xpEs.jpg

http://i.imgur.com/lUkjPDz.jpg

http://i.imgur.com/CuGLYGH.jpg

Microsoft FutureProef vindt plaats van 14 tot en met 22 november in Theater M-Lab in Amsterdam. Meer informatie vind je hier.

Inside The Dark Web

Door SomerenV op donderdag 19 februari 2015 10:00 - Reacties (10)
Categorie: Technology, Views: 4.525

Deze week ben ik een interessante docu tegenkomen, namelijk eentje over het internet en dan met name het aftappen door regeringen en bedrijven, privacy, TOR en 'the dark web'. Onder andere Assange, een van de oprichters van het internet, iemand van de inlichtingendienst en tal van andere experts komen aan het woord. Daarbij is de docu gemaakt door de BBC wat bijna garant staat voor kwaliteit.De bovenstaande video is slechts 360p maar er zijn ook andere manieren om een betere kwaliteit te bemachtigen. Ik vond het in ieder geval erg interessant om te zien en het mag wel duidelijk zijn dat het internet dat wij nu kennen onder grote druk staat. We zijn inmiddels altijd verbonden met het net, via smartphones, tablets, televisies, computers, domotica en tal van andere apparaten. Voor bedrijven en regeringen is dat de jackpot en onder het mom van veiligheid moeten we steeds meer vrijheid inleveren maar hoe meer vrijheid we inleveren, hoe minder vrij we worden.

De CEO van Kapersky had ook een interessant idee, namelijk een soort paspoort voor het internet en een tweedeling van het net: je paspoort moet je gebruiken voor zaken zoals je bank, aankopen en andere persoonsgebonden dingen, maar wat je zelf allemaal opzoekt, met wie je praat, en meer van dat soort dingen in je vrije tijd moeten beveiligd en onzichtbaar zijn voor derden.

Anyways, het leek me wel leuk om hier te delen aangezien het momenteel een hot topic is waar op Tweakers bijna wekelijks over gesproken wordt.