De ellende die Youtube heet

Door SomerenV op donderdag 7 juni 2018 02:32 - Reacties (15)
Categorie: Technology, Views: 6.419

Youtube staat vol interessante video's die allerlei hobbies beslaan. De geek in mij kijkt graag naar de video's van Tested. De gamer in mij kijkt graag naar Easy Allies. Wil ik wat eet-gerelateerde zaken zien? Binging with Babish of Alex the French Cooking Guy. Voor nostalgie ga ik voor LGR en voor de petrolhead in mij reis ik af naar Petrolicious. En wil ik wat slap geouwehoer met hier en daar een kritische noot dan pak ik H3H3 erbij.

Genoeg te zien dus op Youtube, het platform waarop 300 uur aan video per minuut wordt geüpload. Zelf bekijk ik de video's via Chrome. Youtube is van Google, Chrome ook. Match made in heaven dus!

https://i.imgur.com/MwAjv3h.png

[rant]

Geen idee waarom maar sinds lange tijd doet Youtube moeilijk. Niet altijd, maar gewoon random.
 • Dan ben je een video aan het kijken en *poef* buffering. Skippen naar een ander stuk werkt dan niet meer. De pagina refreshen is dan het enige wat werkt.
 • Midden in een video besluiten de kwaliteit te verlagen. Hier heb je wat 360p, gewoon omdat 't kan!
 • Opeens het beeld voor een paar seconden stil zetten terwijl het geluid verder loopt. Meestal lost dit zichzelf op, maar soms loopt de video gewoon vast en moet de pagina ververst worden.
 • Meerdere keren skippen in een video? Meer dan eens laat dit de player crashen waarna (je raadt het al) de pagina ververst moet worden.
 • Oh, start je een programma van Adobe op? Tijd voor Youtube om er mee te kappen!
Op het internet vind je redelijk wat fora waarin dezelfde soort problemen beschreven worden. Een goede vriend van me heeft er last van en het is gewoon niet op te lossen. Een verse Windows-installatie? Nope. Chrome opnieuw installeren? Nope. Alle plugins verwijderen? Nope. Alleen Chrome open hebben staan en verder niks? Nope. Edge gebruiken? Dat verbetert de zaak een beetje maar Youtube is nog steeds drama van hier tot Tokio.

Als ik dan vervolgens naar Vimeo, Twitch, Netflix of Dumpert ga dan is het smooth sailing. Maakt niet uit wat ik op de PC aan het doen ben, die video's blijven door denderen. Alleen als ik m'n CPU 100% belast tijdens bijvoorbeeld het exporteren van een video dan willen die diensten nog wel eens gaan haperen, maar da's logisch aangezien er dan nul ademruimte over is voor de browser.

Het is dat 99% van de content (Netflix buiten beschouwing gelaten) die ik kijk op Youtube staat anders was ik er al lang vertrokken want wát een dramatisch slecht platform is dat.

[/rant]

In other news: E3 gaat over zo'n twee dagen van start met de persconferentie van EA. It's time to board the hypetrain!

https://i.gifer.com/A5lN.gif

Streaming done right

Door SomerenV op woensdag 18 april 2018 19:25 - Reacties (5)
Categorie: Technology, Views: 6.767

Bij praktisch elk artikel op tweakers over streaming zie je tal van berichten van mensen die de versplintering veroordelen. Iedere uitgever lijkt een eigen streamingdienst te willen, exclusiviteit is het magische woord en aan het einde van de dag versplintert het aanbod meer en meer. En willen wij meer of minder versplintering? Minder! :D

De oplossing is niet heel moeilijk denk ik. Ik wend me even tot Steam. Geen streamingdienst, I know, maar er zit wel wat in wat een blik op de toekomst kan werpen. Zo heb ik er laatst Far Cry 5 gekocht, een game die ook in de eigen store van Ubisoft te koop wordt aangeboden. Dat was uiteraard ook een optie geweest want de game is hetzelfde maar ik vind het wel prettig als alles in één library zit. Waarom is een zelfde soort constructie niet mogelijk voor video?

1: Contentleveranciers als Netflix, HBO, Disney (vanaf 2019), Videoland, Amazon en de rest stellen hun bibliotheken beschikbaar middels een API.
2: Derden kunnen een platform bouwen waarin de API's van alle leveranciers (of bepaalde leveranciers) ingebakken zitten.
3: Afhankelijk van gekeken uren wordt per contentleverancier gekeken hoeveel geld er afgedragen moet worden.

Natuurlijk is bovenstaande wel heel kort door de bocht maar daar komt het uiteindelijk wel op neer. Omdat de API's beschikbaar zijn is het onmogelijk dat er één partij alles beheert. Ook kan er niet geconcurreerd worden op exclusieve titels maar moet er geconcurreerd worden op andere zaken zoals features, prijs, service en dat soort zaken. Hieronder wat voorbeelden:

Platform 1:
 • 10 euro
 • Eén gebruiker
 • 1080p
 • 100 uur kijktegoed per maand
 • Geen offline mogelijkheden
Platform 2:
 • 20 euro
 • Twee gebruikers
 • 1080p
 • Onbeperkt kijken
 • Offline opslaan mogelijk
Platform 3:
 • 30 euro
 • Vier gebruikers
 • 4K
 • Onbeperkt kijken
 • Offline opslaan mogelijk
Platform 4:
 • 25 euro
 • Twee gebruikers
 • 4K
 • Onbeperkt kijken
 • Videopodcasts kijken via Youtube-embeds mogelijk
Natuurlijk kan er per platform ook meerdere soorten abonnementen afgesloten worden, maar het is maar een voorbeeld. En naast die platformen kunnen contentleveranciers ook nog altijd hun diensten zelf aanbieden met bepaalde extra's.

Versplintering is slecht. Nu zullen de effecten nog enigszins meevallen, maar uiteindelijk zullen er meer diensten komen en moeten mensen meer keuzes gaan maken. Maar door alles beschikbaar te maken op één platform blijf je zeker van inkomsten, en dat geldt dan voor iedereen, niet alleen voor de groten die uiteindelijk overblijven.

Cutting the cord

Door SomerenV op maandag 2 oktober 2017 19:13 - Reacties (22)
Categorie: Technology, Views: 3.339

Eind 2016 heb ik besloten geen televisie-abonnement af te sluiten. Ik merkte dat ik vooral tv keek om even doelloos niks te doen. Dat ding aan en random naar een programma kijken. De kwaliteit van televisie-programma's stoorde ik me echter al vrij lang aan waardoor de enige zender die ik keek Comedy Central was.

Al veel eerder ben ik gestopt met radio luisteren. De dosis muziek die ik binnenkreeg bestond alleen nog maar uit Spotify. Geen ellenlang gezwets, tientallen minuten aan reclame en muziek die alleen gedraaid wordt omdat het makkelijk verkoopt.

Nu zijn we bijna een jaar verder sinds ik gestopt ben met naar standaard televisie kijken. Netflix heb ik dan wel zodat ik wel gewoon series en films kan kijken mocht ik daar zin in hebben. En soms heb je gewoon van die avonden dat je lekker op de bank wilt ploffen en even niets wilt doen. Televisie aan en gaan! Het enige verschil is nu dat ik actief uit moet zoeken wát ik wil kijken. Soms een serie die ik al lang er volg, soms een film en soms gewoon iets totaal nieuws of een documentaire. Geen last van reclames en niks hoeven zien wat je niet wilt zien. Heerlijk!

Wel merk ik dat er op sociale gebeurtenissen wel eens gepraat wordt over wat er gebeurd is in een televisieprogramma, en dat ik daar dan niet over mee kan praten. Maar uiteindelijk mis je helemaal niks. Televisie bestaat voor 90% uit kapotgescripte rotzooi, puur bedacht om zoveel mogelijk kijkers te trekken. Maar als ik iets gescripts wil zien dan kijk ik wel een goede serie of film.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor muziek. Ik luister wat ik leuk vind en regelmatig doet Spotify aanbevelingen die goed in de smaak vallen. En buiten dat mis ik helemaal niks. Overigens luister ik ook naar podcasts dus genoeg pratende mensen die de revue passeren maar dan gaat het om onderwerpen waar ik graag wat over wil weten.

Maar ik mis dus niks en alle media die ik tot me neem is gepersonaliseerd. Alles wat ik kijk of hoor wil ik zien of luisteren. Uiteindelijk zal televisie zoals we het nu kennen waarschijnlijk grotendeels verdwijnen, evenals de radio. Waarom voorgekauwde massamedia tot je nemen wanneer het zoveel beter kan? En als pluspunt: je ziet niet meer doelloos op de bank een random programma te kijken bij gebrek aan beter.

Vape Naysh for life! - Part 2

Door SomerenV op vrijdag 5 augustus 2016 10:30 - Reacties (3)
Categorie: Technology, Views: 1.545

Klik hier voor part 1

Oké, ik heb m'n damper e-sigaret! Ik ga geen review plaatsen, op dit na: het werkt en ik heb minder zin in een sigaret. Oh, en de smaakjes zijn best lekker :)

Anyways, ik was dus in zo'n vape-winkeltje. Beetje onwennig omdat ik de ballen verstand heb van dat hele wereldje maar een niet onaardig uitziende dame stond me vriendelijk te woord en gaf uitleg over alles wat ik wilde weten. Ze begon op een gegeven moment wel over rookontwikkeling en dat bepaalde modellen voor meer rook zorgen en toen ging het bij mij even jeuken. Echter vrij snel gemeld dat ik gewoon een gezonder alternatief wil voor roken en dat alle poespas eromheen me vrij weinig boeit.

E-sigaret uitgezocht (Joyetech AIO, voor wie het wil weten) omdat die er normaal uit ziet zonder gekke glimmende details overal. Uitleg gekregen, smaakjes uitgezocht en tevreden naar huis gegaan. Er kwam tussendoor nog iemand anders in de winkel en zijn eerste opmerking was dat het er lekker rook en dat kan ik ook wel beamen. Het is natuurlijk afhankelijk van de smaak maar het ruikt een héél stuk aangenamer dan sigarettenrook.

Misschien dat ik in de nabije toekomst een Part 3 ga maken en dat zal dan gaan over hoe ik het als nieuwkomer ervaar om in een wereldje te stappen waar ik eigenlijk niet echt een hoge pet van op heb. Ik zie mezelf nog steeds als een roker, niet als een damper of vaper. We gaan 't zien. Voor nu ben ik content met m'n aankoop :)

Vape Naysh for life!

Door SomerenV op donderdag 4 augustus 2016 18:00 - Reacties (4)
Categorie: Technology, Views: 1.579

De e-sigaret is de laatste paar jaar nogal snel gegroeid in populariteit. Zelf rook ik normale sigaretten, al zo'n 10 jaar, en dat is nogal een dure aangelegenheid. Cold turkey stoppen is een optie, en ik heb in het verleden periodes gehad waarin een héél wat minder rookte, maar de kans op slagen als je op die manier stopt is maar iets van 4%.

Anyways, laatst zat ik naar een docu te kijken van de BBC over de opkomst van de elektronische sigaret en sinds deze week heeft een collega van me ook zo'n ding. Hij is er véél minder door gaan roken, minder gare smaak in z'n mond, gezonder én een stuk goedkoper. Dus waarom zou je het als roker niet gewoon proberen? En dat was dus ook mijn gedachte. Op het moment van schrijven heb ik nog niet zo'n ding gekocht maar ben wel wat websites en reviews gaan checken.

Maar... de manier waarop alles beschreven wordt heb ik echt een gigantische hekel aan. Roken heet opeens dampen of vapen. Alles draait om de hoeveelheid rook die geproduceerd kan worden en alles moet een hip naampje hebben. En de reviewers op Youtube praten alsof ze Jezus ontdekt hebben en trekken constant zo'n gezicht alsof ze non-stop tegen een orgasme aan zitten. En dat is waardoor ik wat terughoudend ben wat betreft e-sigaretten. De hele 'scene' eromheen is zo... zwaar overdreven en iedereen met zo'n ding wordt er mee geassocieerd.

Beschrijving van een smaakje:
"Ten zuiden van de rivier de Congo zijn de Bonobo's zorgvuldig bezig met het perfectioneren van een overheerlijk recept dat yoghurt liefhebbers zal behagen. Een perfect uitgebalanceerde, heerlijke melodie van meerdere bessen afgerond met romige taart en yoghurt. Voor deze smakelijke mix zal u terugkomen!"

Het is een beetje vloeistof dat je oprookt maar de beschrijving doet denken aan iets uitermate geweldigs dat zijn weerga niet kent. Het is een smaakje, that's it.

Beschrijving van een e-sigaret:
"Een echte krachtpatser voor de normale en sub ohm damper een echte aanwinst. Ga je voor een lange batterijduur met een hoge weerstand of enorme wolken blazen met een sub ohm weerstand, beide is mogelijk!"

Enorme wolken blazen? Sub ohm weerstand? Damper? Waarom moet alles zo geforceerd hip zijn? En sinds wanneer gaat het er bij het roken om dat je enorme wolken kunt blazen? Als ik enorme wolken wil hebben koop ik wel een rookmachine.

Echt, soms snap ik de huidige tijd niet. Roken is opeens hip, maar alleen in een bepaalde scene die door alle andere mensen weer uitgekotst wordt. Mensen kijken liever naar video's van een game dan dat ze de game spelen. En je kunt beroemd worden op een app als Vine door debiele korte video's te maken. Maar goed, deze week maar 's zo'n e-sigaret halen. Wel gewoon eentje met een low-profile uiterlijk want heel dat gedoe eromheen hoeft van mij niet.