Waarom al die haast?

Door SomerenV op vrijdag 25 maart 2016 00:47 - Reacties (15)
Categorie: De samenleving, Views: 4.416

Elke dag moet ik voor mijn werk naar Eindhoven. Dat betekent bij Someren de A67 op, over Leenderheide heen, de A2 richting Amsterdam pakken en dan doorrijden tot ik er bij Best af kan. De terugweg is hetzelfde verhaal, maar omgekeerd. Een ritje van in totaal 42 kilometer, waar je zonder verkeer 30 minuten over doet. Even omgerekend betekent dat een gemiddelde snelheid van 80 kilometer per uur.

Het stuk snelweg is 31,7 kilometer en daar doe je in totaal zo'n 17 minuten over wat gemiddeld neerkomt op 110 kilometer per uur gemiddeld.

Het is dus geen lange rit maar lke dag spelen zich dezelfde taferelen af op dezelfde punten. Op de heenweg is het elke dag langzaam rijdend tussen Someren en Geldrop en regelmatig is het langzaam rijdend bij Knooppunt Batadorp. Op de terugweg is het langzaam rijdend bij Knooppunt de Hogt en rondom Leenderheide. Daar is op zich niks mis mee want het is dan gewoon druk, maar waar ik totaal niet tegen kan zijn een aantal zaken:

- Iedereen zit te bumperkleven als het langzaam rijdend is en vooral bij een oprit kan dit het verkeer compleet op slot zetten. En als er n iemand remt dan remmen er meer, wat weer extra file tot het gevolg heeft.
- Bij Batadorp moet je als je richting Venlo/Maastricht gaat invoegen en er zijn ltijd mensen die doorrijden tot het einde en de auto er dan nog snel tussen gooien met als gevolg dat iedereen op de rem moet. Hetzelfde gebeurt steevast bij Leenderheide.

Time for math!

Dus, laten we er maar eens wat wiskunde op los laten want wat win je nou qua tijd met iedereen voorbij rijden terwijl je moet invoegen? Daarvoor kijken we naar Batadorp waar het knelpunt een lengte heeft van 1 kilometer. Normaal doe je hier zo'n 5 minuten over en dat komt neer op gemiddeld 12 kilometer per uur. Zonder verkeer rij je gemiddeld 110 kilometer per uur en dan doe je er ongeveer een halve minuut over. Een vertraging van 4,5 minuten dus. De linker rijbaan gaat later over in een invoegstrook maar zeker de eerste 50% rij je ongeveer even snel als de rest van het verkeer. In totaal kun je misschien zo'n 300 meter afsnijden (als het dat al is). Van de 1 kilometer kun je dus 300 meter 'winst' maken. Als je tijdens die 300 meter 110 kilometer kunt rijden (wat je nooit gaat halen gemiddeld) dan maak je ongeveer een minuut winst qua tijd.

Normaal Batadorp - 30 seconden over 1 kilometer
Druk Batadorp - 5 minuten over 1 kilometer
Druk Batadorp met asociaal inhalen waar je in moet voegen - 4 minuten over 1 kilometer (en dat is zeer ruim genomen)

Je maakt dus nauwelijks winst qua tijd maar je irriteert andere weggebruikers n je fokt jezelf waarschijnlijk onnodig op. Veel beter is het om gewoon netjes in te voegen en voor de gebruikers op de middelste rijbaan geldt dat ze ruimte open moeten laten voor degenen die in gaan voegen. Met voldoende ruimte tussen jou en je voorliggen hoef je geen enkele keer te remmen, zelfs niet wanneer er mensen in gaan voegen. Gevolg is dat alles lekker door blijft rijden. Misschien niet met hoge snelheden maar het blijft wel rijden. Wanneer je jezelf er op het laatste nog even tussen gooit met een veel te hoge snelheid moet jij op de rem, gaat je achterligger waarschijnlijk op de rem en staat heel het zooitje weer vast.

Bovenstaande is een redelijk extreem voorbeeld en daar zie je al dat de winst die je boekt door jezelf asociaal op te stellen in het verkeer echt nihil is. Wil je nog een duidelijker voorbeeld?

Irritatie en frustratie, en waarvoor?

We gaan even terug naar het begin, namelijk de totale duur van een ritje van een goede 42 kilometer. Die rit duurt 30 minuten als er geen verkeer is en dan rij je gemiddeld 84 kilometer per uur. De meeste problemen spelen zich af op de snelweg dus leggen we daar de focus op. Over dat stuk doe je 17 minuten en dan rij je gemiddeld 110 kilometer per uur. 13 minuten van de rit staan dus al vast.

32 kilometer - 120 kilometer gemiddeld - 16 minuten. Totale rit = 29 minuten
32 kilometer - 110 kilometer gemiddeld - 17 minuten Totale rit = 30 minuten
32 kilometer - 100 kilometer gemiddeld - 20 minuten Totale rit = 33 minuten
32 kilometer - 80 kilometer gemiddeld - 24 minuten Totale rit = 37 minuten
32 kilometer - 60 kilometer gemiddeld - 32 minuten Totale rit = 45 minuten

We weten dat je met asociaal gedrag in het uiterste geval een minuutje winst kunt maken. Op een rit van minimaal 29 minuten. Je bent dus een gigantische lul als je jezelf asociaal opstelt in het verkeer want wat is n minuut nou? Als er vertraging is dan heeft iedereen er last van en door voordringen, weinig ruimte open laten en weet ik wat voor zaken nog meer maak je het alleen maar erger voor iedereen, inclusief jezelf. De rest heeft last van jouw actie en jij zit waarschijnlijk opgefokt achter het stuur om niemand rekening met jou houdt.

Conclusie

Bovenstaande is het resultaat van eigen frustraties. Elke keer zag ik weer mensen voorschieten, geen rekening houden met anderen en alles compleet dichtrijden. Ik vroeg me af of het nou cht zoveel zin had en dat blijkt dus niet zo te zijn.

De conclusie is dan ook dat iedereen wat rustiger moet zijn in het verkeer. Niet onnodig dicht op je voorligger zitten. Anticiperen (dus een goede 100 200 meter vooruit kijken) en niet onnodig remmen. Het verkeer is geven en nemen en met alleen maar nemen maak je het er niet fijner op. Dus wees wat liever voor elkaar :)

Weg met negatief geneuzel en lege gebaren!

Door SomerenV op dinsdag 17 november 2015 04:33 - Reacties (10)
Categorie: De samenleving, Views: 1.394

De vlaggetjes verdwijnen langzaam van Facebook, de minuut stilte hebben we achter de rug en we gaan met z'n allen weer vrolijk verder met het afzeiken van de politiek, de moslims, de Europese Unie, het Sinterklaasfeest en noem maar op. Wat dat betreft is dat hele gedoe rondom de aanslagen in Parijs maar n grote hypocriete teringbende. We laten met een vlaggetje zien dat we solidair zijn met de slachtoffers in Parijs terwijl er ondertussen 800.000 mensen per jaar sterven door malaria, meer dan 2 miljoen door alcohol, 900.000 zelfmoorden, 1,5 miljoen sterfgevallen door aids, 300.000 gevallen van moedersterfte, meer dan 7 miljoen doden door kanker, meer dan 1 miljoen dodelijke verkeersongelukken,meer dan 6 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar die sterven en ga zo maar door.

Ik zeg niet dat 140 doden door een terroristische aanslag niet erg is, maar het hele circus eromheen is wel een tikkeltje overdreven. Een vlaggetje op Facebook, een minuut stilte, hashtags op Twitter, het haalt allemaal nul komma niks uit en is vaak niet meer dan een leeg gebaar. We klikken op een icoontje en gaan vervolgens weer even vrolijk door met het kankeren op alles wat volgens ons mis is in de maatschappij zonder dat we er daadwerkelijk wat aan doen. En dat is ook meteen het probleem want we kunnen er bijna niks aan doen. Het hele probleem rondom IS, de radicale islam en diens volgers is vele malen complexer dan de meesten beseffen. Het is niet een kwestie van een bom erop of een land vol duwen met westerse militairen. Het is ook niet een kwestie van de grenzen sluiten of religie verbieden. En we kunnen onze inlichtingendiensten wel mee bevoegdheden geven en meer politie op straat plaatsen maar het haalt allemaal niks uit en werkt waarschijnlijk eerder averechts.

Ik ga in ieder geval niet in angst leven, ik ga niet mee met de hype van lege gebaren. En ja, er zullen vast meer aanslagen komen en er zullen nog veel meer doden vallen maar zolang er geen daadkrachtige wereldwijde samenwerking komt tussen diverse landen en groeperingen zal er niks veranderen. We moeten solidair zijn, maar naar elkaar toe, naar iedereen, ongeacht afkomst of geloof en niet alleen naar mensen die omkomen door een aanslag. En dat doe je niet door iets te plaatsen op social media; dat doe je door elkaar in het dagelijks leven een handje te helpen, door elkaar simpelweg gedag te zeggen en door elkaar niet constant dood te gooien met discussies die totaal nergens over gaan. Iedereen denkt een expert te zijn op het gebied van allerhande onderwerpen maar het enige dat er gebeurt is dat men naar elkaar gaat schreeuwen zonder onderbouwing. Dus kap met zeiken, stop met alle onzin op social media en probeer eens als normale mensen met elkaar om te gaan. Tegen IS kunnen wij als burgers verdomd weinig doen maar laat op z'n minst zien dat we toe willen werken naar een fijnere samenleving, ongeacht de dreiging van aanslagen, ongeacht het gezever rondom Sinterklaas, en ongeacht al het andere negatieve geneuzel dat veel mensen dagelijks bezig houdt.

IS en alle anderen die alleen maar angst, verdriet en woede teweeg kunnen brengen verdienen onze aandacht niet. Geef die aandacht liever aan de mensen die het wl verdienen. Dus, zeg morgen een toevallige voorbijganger gedag als beginnetje en praat met je collega's een keertje over een leuk onderwerp. Laat alle negativiteit links liggen en focus je op de leuke momenten in het leven. En die leuke momenten mag je zo vaak en zo veel delen op social media als je wilt. Positiviteit is aanstekelijk en creert meer positiviteit.

Propaganda anno 2015

Door SomerenV op dinsdag 8 september 2015 02:43 - Reacties (55)
Categorie: De samenleving, Views: 6.080

Propaganda

[communicatie] - Propaganda is een bepaalde vorm van communicatie waarbij de publieke opinie benvloed wordt om aanhangers te winnen voor bepaalde opvattingen of standpunten.

Momenteel proberen tienduizenden migranten Europa te bereiken via elke mogelijke weg die er bestaat. Via de diverse media-outlets wordt er uitvoerig over bericht. Vandaag nog op de radio, een item over hoe vrijwilligers de migranten pakketjes aanbieden. Hoe mensen in Duitsland (Mnchen) de migranten verwelkomen. Of wie herinnert zich het verhaal over het dode jongetje dat aangespoeld was aan de Turkse kust? Volgens de media ht beeld van het menselijk leed waar deze humanitaire crisis voor zorgt. Op Facebook en op diverse websites regende het berichten van mensen die het onvoorstelbaar vonden dat alles zo moest lopen, dat jonge kinderen slachtoffer zijn van de oorlogen. Iedereen die vraagtekens had bij de foto en het toen geplaatste verhaal was een monster.

Maar dan aan de andere kant van het spectrum, wat je lees over de crisis in de alternatieve media: in Griekenland worden Europese leiders uitgemaakt voor verraders en worden migranten uitgejoeld. Een trein met overwegend jonge mannelijke migranten staat stil maar de cameramensen richten zich bijna uitsluitend op de enkele gezinnen, vrouwen en kinderen. In Calais worden hulpgoederen geweigerd en vernietigd door migranten omdat het niet halal zou zijn, of niet lekker zou zijn, en dat gebeurt ook op meerdere plaatsen. En dat dode jongetje? De vader had gehoord dat hij zijn gebit goedkoop zou kunnen behandelen in Europa. Deals met mensensmokkelaars werkten niet goed genoeg (n keer werd hun bootje onderschept, de andere keer kwam er niemand opdagen) dus kocht hij zelf een bootje. Dat sloeg over de kop en iedereen behalve hijzelf verdronk. Of de berichten van mensensmokkelaars die zeggen voor IS te werken? Blijkbaar zijn er honderden of zelfs duizenden IS-rebellen in Europa gevechtsklaar en worden nieuwe 'troepen' vermomd als migranten Europa binnengesmokkeld.

Diverse leiders in het Oostblok zijnfel tegen het huidige beleidd dat gevoerd wordt en worden hard op hun vingers getikt. Iedere burger die ook maar enigszins tegen het huidige beleid is wordt weggezet als een monster, want iedereen verdiend een mooie toekomst.

Waarom richt de mainstream media zich bijna exclusief op de zielige verhalen over menselijk leed? Waarom worden er nauwelijks kritische vragen gesteld? Of erger nog: waarom slikken zoveel mensen deze sentimentele berichten als de absolute en enige waarheid? Je zou denken dat onze vrije Westerse media alle kanten van het verhaal zou belichten maar volgens mij is er niets minder waar. Propaganda anno 2015? En zo ja, wat is het doel?

Edit: bronnen toegevoegd

Edit2: M'n volgende blog zal trouwens over iets technisch gaan (telefoonreparatie). Het doel van dit blog is overigens ook niet om een felle discussie over het probleem van migranten te starten, maar puur uit te volgen waarom de media vaak zo eenzijdig berichten de wereld in helpt. Maar dat heb ik ook uitgelegd in een van de comments :)

Hou je niet van bepaalde berichten? Klik er dan niet op.

Door SomerenV op zaterdag 25 oktober 2014 15:23 - Reacties (14)
Categorie: De samenleving, Views: 5.075

Het viel me vandaag weer eens op hoeveel er geklaagd wordt in sommige nieuwsberichten. Een of andere gozer van Google had besloten op grote hoogte zichzelf vanonder een ballon naar beneden te laten vallen waarmee hij het record van Felix Baumgartner heeft verbroken. Een knappe prestatie en hoewel het van mij persoonlijk niet perse op Tweakers is het wel het vermelden waard. "Wij stellen technologie op de proef" is de slogan van Tweakers en volgens is dat precies wat Baumgartner en die Google-gozer ook gedaan hebben.

Waarom zijn er echter zoveel mensen die meteen hun gal lopen te spugen als er nieuws te lezen valt wat ze niet willen lezen? Hetzelfde zie je ook op veel andere nieuwswebsites. Je moet voor de gein eens kijken hoeveel reacties op showbiz-artikelen van Nu.nl erover gaan dat het belachelijk is dat zoiets nieuws is. En elke keer maar weer diezelfde reacties onder diezelfde artikelen.

Hier is een leuk filmpje van TED dat er min of meer over gaat:


De meerderheid bepaalt wat er te lezen is. Hoe meer mensen klikken op bijvoorbeeld iPhone-geruchten, hoe meer er van geplaatst wordt en hoe meer er mee te verdienen valt door middel van advertenties. Dus juist door op zo'n artikel te klikken help je mee aan een wereld met meer van dat soort artikelen. Ben je het niet eens met dat artikel? Niet klikken en niet reageren. Wel klikken is onderdeel zijn van hetgeen waar je van af wilt.

Als je iets niet leuk vindt, klik er dan niet op. Maakt niet uit of je je mening wilt geven of niet, niet klikken. Hoe minder views, hoe minder aantrekkelijk voor een website er vaker over te schrijven. Hetzelfde geldt voor televisieprogramma's. Vind je het niet leuk? Niet kijken! Vind je bepaalde radiozenders maar klote? Niet luisteren! Zijn mensen aandachtsgeil op Facebook? Negeren! En ga zo maar door :) Meer aandacht naar wat je wl leuk vindt en de zooi die je niks vindt links laten liggen.

Het tijdperk van het aankloten

Door SomerenV op dinsdag 14 oktober 2014 19:39 - Reacties (17)
Categorie: De samenleving, Views: 5.766

In aflevering twee van The Moaning of Life (een 5-delige serie met Karl Pilkington) zei Karl op een gegeven moment: “We've had the iron age, the stone age. This is the pissing about age.” En weet je wat? Ik denk dat hij gelijk heeft.

We maken foto's van ons eten en onze gezichten en daar worden telefoons zelfs op gericht (kijk maar naar de HTC Desire Eye). Op de televisie zie je programma's zonder inhoud. Mensen zonder talent maar met een grote bek en een IQ van 0 worden op een podium geplaatst (Oh Oh Cherso, Jersey Shore) en het internet en de kranten staan vol met nieuws over de beroemdheden. Niet welke film ze hebben gemaakt of welk nummer, maar waar ze gegeten hebben of met wie ze gezoend hebben. We maken ons druk Zwarte Piet omdat een enorm kleine groep zich gekwetst voelt. Alles draait om ik, ik, ik en iedereen denkt dat ze interessant zijn (kijk maar naar de talloze Youtubers) en de populairste muziek gaat nergens over en lijkt meer en meer op softporno.

Uiteindelijk moet iedereen natuurlijk doen waar ze zelf gelukkig van worden. Of dat nou het kijken naar Jersey Shore is, het luisteren van het nieuwste nummer van Nicki Minaj of kwijlen over de verhalen van Brad Pitt. Als je dat leuk vindt dan moet je dat vooral doen.

Maar ik denk dat het prima is als mensen zich iets meer interesseren in wat diepere materie. Kijk eens een interessante documentaire bijvoorbeeld. Zo heb ik een tijdje terug een docu gekeken over waarom we dromen. Waarom? Om mijn algemene kennis te verbreden en gewoon omdat het interessant is. Probeer eens muziek te luisteren die je normaal niet zou luisteren. Probeer een nieuwe hobby in plaats van Jersey Shore te kijken. Dat soort dingetjes. Dingen doen die niet perse in je comfortzone zitten. Misschien vind je het uiteindelijk helemaal geen bal aan, maar misschien dat je dingen vindt die je leuk vindt. Misschien zelfs wel leuker dan de dingen die je eerst leuk vond.

En nou ik het erover heb, misschien dat ik zelfs ook eens wat nieuwe dingen moet proberen :) Sowieso ga ik sinds twee jaar minstens n keer per jaar een dagje naar Luxemburg. Camera mee en gewoon rondrijden, rondlopen en nieuwe plekken ontdekken. Geen planning, gewoon doen waar je zin in hebt en genieten.