Alcohol tijdens de Ramadan

Door SomerenV op donderdag 17 mei 2018 22:20 - Reacties (54)
Categorie: De samenleving, Views: 6.369

Op een Facebookpagina die ik beheer kwam zojuist een berichtje binnen. Er was een prijs weggegeven (gratis drank tijdens een avondje stappen). Mensen moesten reageren en er werden een aantal winnaars uitgeloot. Leuke actie, veel reacties, helemaal goed.

Maar toen verscheen er een berichtje van een van de winnaars. Hij doet mee aan de Ramadan en had de vraag of de gratis drank ook op een andere avond genuttigd kan worden. Nu is het een speciale avond waar die actie aan gekoppeld is dus nee, dat gaat niet. Maar ik ben even gaan rondneuzen naar regels omtrent de Ramadan, de islam en alcohol.

1 - Men is verdeeld omtrent de regels tijdens de Ramadan. De een zegt dat je mag eten en drinken watje wilt tussen zonsondergang en zonsopgang, de ander zegt dat je ook in die periode moet matigen.
2 - Alcohol is volgens de koran per definitie verboden voor moslims, ongeacht of het nou de Ramadan is of niet.

En 3, en deze staat los van de regels, je weet van tevoren wanneer een event plaatsvindt. Als dat niet strookt met je opvattingen of een periode van vasten, waarom zou je dan alsnog reageren? Zeker omdat je weet dat de prijs onlosmakelijk verbonden is met een event dat plaatsvindt tijdens de ramadan. Als je de islam aanhangt, of elke andere religie, dan ga je er vol voor of helemaal niet wat mij betreft. Pick & choose werkt niet en ik neem aan dat een God het daar ook niet zo mee eens is.

Maar ik was wel benieuwd naar jullie mening. Moet meneer zijn verlies voor lief nemen of staat hij in zijn recht als hij vraagt of hij de prijs een andere keer op kan halen/kan nuttigen?

Hitler was best oké

Door SomerenV op maandag 5 februari 2018 03:39 - Reacties (52)
Categorie: De samenleving, Views: 6.779

Mijn humor is soms, op z’n zachts gezegd, wat grof en hard. Niet iedereen kan dat waarderen en dat is prima. Aan iedereen die het niet kan waarderen en daarbij zijn schouders ophaalt: hulde! Overigens ook prima als je er wel negatief op reageert hoor. In een land als Nederland mag dat en daar moeten we trots op zijn.

Maar het is dan weer aan mij om te kunnen zeggen dat ik mijn voorliefde voor grove humor niet aan zal passen. Daar waar bepaalde opmerkingen écht niet gepast zijn zal ik me uiteraard inhouden uit respect voor anderen. Zo zal ik niet in een holocaust-museum roepen dat Hitler ondanks die paar dode Joden eigenlijk helemaal zo erg niet was. Maar in een heel andere setting zal ik dat misschien wel roepen. Niet dat ik het meen maar in de juiste context kan die opmerking best grappig zijn. En wanneer een donkere bediende in een restaurant mij vraagt hoe ik mij koffie wil zal ik niet zeggen dat ik mijn koffie wil zoals mijn slaven. Dat zou echt heel raar zijn want ik hou niet zo van zwarte koffie. Doe mij maar een lekkere cappuchino.

Maar SomerenV, waar wil je naar toe met je rare tekst? Lees nogmaals die eerste alinea. De laatste tijd wordt politieke correctheid steeds meer door je strot geduwd en daar moet je maar in mee gaan. Doe je dat niet dan word je al snel uitgemaakt voor racist, sexist, fascist, homofoob en xenofoob. Je mag niet meer zeggen dat je seks tussen twee mannen ranzig vindt. Stellen dat gesloten Europese grenzen misschien wel een goed idee is is xenofobisch. Stellen dat een vrouw in een korte rok een lekker wijf is maakt je seksistisch. En vind je lavendelprins Baudet een goeie gozer dan ben je een fascist. Je kan niks meer zeggen of je krijgt een labeltje opgeplakt van de politiek correcte enclave.

Zo denk ik wel eens dat sommige mensen een vlucht verdienen in een vliegtuig bestuurd door Julio Poch. Zijn we meteen van heel het gezeik af en kunnen we gewoon weer volop gebruikmaken van onze vrijheid van meningsuiting. En betekent dat soms dat iemand beledigd wordt dan zij het zo. De grens van je vrijheid om je mening te uiten stopt bij laster of oproepen tot geweld. Dat wil overigens niet zeggen dat je iedere willekeurige neger uit kunt gaan maken voor zwartjoekel omdat dat jouw vrijheid is. Als je wat roept zorg dan ook dat je het kunt onderbouwen. Zo vind ik dat Hitler best oké was ondanks die paar dode Joden. Waarom? Hij heeft ons snelwegen bezorgd, dankzij hem ging het snel met de ontwikkelingen van raketten, hij zette zich in voor het welzijn van dieren en onder zijn hoede is de techniek van film aanzienlijk verbeterd. See what I did there?

Dus kunnen we alsjeblieft stoppen met dat politiek correcte geneuzel? Mogen mensen weer gewoon zeggen wat ze vinden zonder backlash? Mogen er weer gewoon grappen gemaakt worden over allerhande onderwerpen ook al zijn ze hard of scherp? Een bepaalde opmerking of grap zegt bar weinig over de persoon waarbij het uit de mond komt. En je hoeft niet alles grappig te vinden. Je hoeft niet alles smakelijk te vinden. Dat mag je uiten maar je mag niet verwachten dat men dan bepaalde dingen niet meer gaat zeggen omdat jij het er niet mee eens bent. Als iemand wil zeggen dat dikke mensen verplicht naar een strafkamp moeten om af te vallen dan mag dat. Als iemand wil zeggen dat vrouwen in de keuken horen dan moet dat best kunnen. En als iemand zegt dat ie kriebels krijgt van homo's dan is dat prima. En het is ook prima als je het niks vindt.

Ik wil niet dat mijn toekomstige kinderen opgroeien in een wereld van rubberen tegels waar de gedachtepolitie regeert. Nee, ik zorg wel dat ze een schild ontwikkelen om tegen gemene opmerkingen te kunnen. Niet constant huilend aankloppen bij papa en eisen dat die vervelende mensen de mond gesnoerd worden. Leer maar gewoon je schouders op te halen. Die vervelende mensen geen aandacht gunnen. En waar nodig voor jezelf opkomen op een goede manier. Overtuig anderen met goede argumenten in plaats van dat je ze de mond snoert met verboden. Meteen met vingertjes wijzen, dreigen, schreeuwen en met modder gooien doet niemand goed en het maakt de wereld er niet leuker op. Je hoeft niet iedereen te respecteren en niet iedereen hoeft jou te respecteren, zolang we elkaar maar op z'n minst tolereren.

Alle mannen zijn door seks geobsedeerde zwijnen

Door SomerenV op donderdag 26 oktober 2017 20:51 - Reacties (41)
Categorie: De samenleving, Views: 7.180

Dit blog gaat niet over veel van de lopende discussies omtrent geslacht, huidskleur, misbruik, geloof en seksualiteit. Da's een veel te beladen onderwerp en daar ga ik me niet aan wagen. Nee, dit gaat om één ding: de hetze tegen de blanke heteroseksuele man. En voordat sommigen direct klaar gaan staan om hun betoog op te schrijven, hear me out.

De laatste paar weken heb ik diverse columns gelezen waarin de blanke heteroseksuele man min of meer centraal stond. In veel van de issues die nu spelen is de blanke heteroseksuele man de grote boosdoener. Strekking van het verhaal is dat alle mannen door seks geobsedeerde racistische en fascistische monsters zijn die maar al te graag gebruik maken van hun privilege.

Er zijn nogal wat mensen die stellen te strijden voor gelijkheid en respect voor iedereen, maar tegelijkertijd blanke heteroseksuele mannen massaal wegzetten als kankergezwellen van deze maatschappij. Ben je dan zelf niet minstens erg als hetgeen waar je tegen strijdt? Het ergste is dat wanneer je dat zegt je blijkbaar onderdeel bent van het probleem. Want hoe haal je het in je botte kop je tegen de strijders voor gelijkheid te keren?

Ja, ik ben een man, en blank én heteroseksueel, maar ik ben tegen alle ongelijkheid die speelt op de wereld. Ik ben tegen alle ellende die zich manifesteert. Maar ik ben ook tegen de polarisatie en stigmatisering die momenteel plaatsvindt. Niet alle mannen zijn monsters. Niet iedere blanke maakt misbruik van zijn privilege. Sterker nog, het merendeel gaat door het leven als respectvol persoon. Jij respecteert mij, ik respecteer jou, ongeacht hoe je er uit ziet, met wie je in bed duikt of waar je in gelooft.

Als je problemen aan de kaak wilt stellen, ga dan een constructieve dialoog aan in plaats van meteen met modder gooien en beschuldigingen heen en weer smijten. Wanneer je een discussie begint met stellen dat hele groepen bij voorbaat minpunten hebben omwille van wat dan ook, dan ben je gewoon gruwelijk fout bezig en ben je mijn respect per direct kwijt. Dan werk je niet toe naar oplossingen, maar naar nog meer ellende. Gelukkig delen veel mensen deze mening, maar je daarvoor uitspreken lijkt wel taboe te zijn tegenwoordig. Het is veel veiliger om mee te gaan in de mening van de felle activisten en columnisten.

Aan iedereen die doet aan polarisatie en stigmatisering: mij kwets je er niet mee en ik blijf gewoon vrolijk verder leven. Je kunt roepen wat je wilt, maar weet wel dat je er niks mee oplost. Problemen aan de kaak stellen die op willen lossen is een nobel streven. Maar doe dat dan zonder hele groepen weg te zetten als zijnde minderwaardig. De meeste mannen zijn geen Harvey Weinstein. De meeste blanken hebben niks te maken met de slavendrijvers van 150 jaar geleden. De meeste heteroseksuelen zijn geen gay-bashers. De meesten willen gewoon een zo plezierig mogelijk wereld om in te leven. Samen sta je sterker. Door groepen uit elkaar te drijven maak je meer kapot dan je ooit kunt repareren.

Tijd voor de Zwarte Pieten discussie!

Door SomerenV op maandag 23 oktober 2017 20:43 - Reacties (65)
Categorie: De samenleving, Views: 4.820

Oké, de wereld is in de ban van genderneutraliteit, gelijkheid, feminisme en de strijd tegen discriminatie en seksisme. We willen met z'n allen natuurlijk niemand kwetsen en dat is logisch. Maar, nu komt Sinterklaas er weer aan en dat is momenteel een feest van alles wat fout is. Een witte man als leider, een stel zwarte Pieten als knechtjes. Waarom geen zwarte Sinterklaas? Of een vrouwelijke? Waarom moet het wéér een witte man zijn? Ik word daar een beetje moe van eigenlijk.

Ik stel dus voor het roer om te gooien en Sinterhet te introduceren. Zijn kledij zal bestaan uit een grijs unisex pak, een grijs gezichtsloos masker en natuurlijk de iconische grijze mijter. En geen kruis erop want we willen andere geloven niet tegen de schenen trappen.

De hulpjes zijn Grijze Hetten, maar die bezitten dezelfde rechten als Sinterhet. Dus de staf zal om de beurt vast gehouden worden zodat niemand gekwetst zal worden. Ook hier een grijs unisex pak, een gezichtsloos grijs masker en natuurlijk de grijze baret met een mooie grijze veer bloem gemaakt van gerecycled papier.

Het paard zal ook moeten verdwijnen omdat dat kan vallen onder dierenleed. In plaats daarvan zullen Sinterhet en de Grijze Hetten zich voortbewegen met de Apache Attack Helicopter. Een teken van genderneutraliteit anno 2017.

De liedjes kunnen we ook aanpassen. Dit is bijvoorbeeld 'Het komt, de lieve goede Sint'

Het komt, het komt,
de lieve goede Sint,
mijn beste het, jouw beste het,
de het van ieder jong mens.

Mijn hartje klopt,
mijn hartje klopt zo blij.
Wat brengt het jou, wat brengt het mij,
wat brengt het jou en mij?
Wie zoet was koek.
Wie stout was moet inzien dat wat gedaan was niet oké was.

het komt, het komt,
de lieve goede Sint,
mijn beste het, jou beste het,
de het van ieder jong mens.


Of, 'Hoor wie klopt daar jonge mensen'

Hoor wie klopt daar jonge mensen,
Hoor wie klopt daar jonge mensen.
Hoor wie tikt daar zachtjes tegen 't raam.

't is een vreemdeling zeker we weten niet zeker wie het is,
Die verdwaald is zeker.
'k Zal eens even vragen hoe het graag genoemd wil worden.

Sinterhet, Sinterhet
Brengt ons vanavond een bezoek
En strooi dan wat lekkers
vanuit zijn Apache Attack Helicopter.


Maak Sinterhet realiteit! Nederland verdient een progressief feestje, vrij van discussie _/-\o_

Waarom al die haast?

Door SomerenV op vrijdag 25 maart 2016 00:47 - Reacties (15)
Categorie: De samenleving, Views: 4.809

Elke dag moet ik voor mijn werk naar Eindhoven. Dat betekent bij Someren de A67 op, over Leenderheide heen, de A2 richting Amsterdam pakken en dan doorrijden tot ik er bij Best af kan. De terugweg is hetzelfde verhaal, maar omgekeerd. Een ritje van in totaal 42 kilometer, waar je zonder verkeer 30 minuten over doet. Even omgerekend betekent dat een gemiddelde snelheid van 80 kilometer per uur.

Het stuk snelweg is 31,7 kilometer en daar doe je in totaal zo'n 17 minuten over wat gemiddeld neerkomt op 110 kilometer per uur gemiddeld.

Het is dus geen lange rit maar élke dag spelen zich dezelfde taferelen af op dezelfde punten. Op de heenweg is het elke dag langzaam rijdend tussen Someren en Geldrop en regelmatig is het langzaam rijdend bij Knooppunt Batadorp. Op de terugweg is het langzaam rijdend bij Knooppunt de Hogt en rondom Leenderheide. Daar is op zich niks mis mee want het is dan gewoon druk, maar waar ik totaal niet tegen kan zijn een aantal zaken:

- Iedereen zit te bumperkleven als het langzaam rijdend is en vooral bij een oprit kan dit het verkeer compleet op slot zetten. En als er één iemand remt dan remmen er meer, wat weer extra file tot het gevolg heeft.
- Bij Batadorp moet je als je richting Venlo/Maastricht gaat invoegen en er zijn áltijd mensen die doorrijden tot het einde en de auto er dan nog snel tussen gooien met als gevolg dat iedereen op de rem moet. Hetzelfde gebeurt steevast bij Leenderheide.

Time for math!

Dus, laten we er maar eens wat wiskunde op los laten want wat win je nou qua tijd met iedereen voorbij rijden terwijl je moet invoegen? Daarvoor kijken we naar Batadorp waar het knelpunt een lengte heeft van 1 kilometer. Normaal doe je hier zo'n 5 minuten over en dat komt neer op gemiddeld 12 kilometer per uur. Zonder verkeer rij je gemiddeld 110 kilometer per uur en dan doe je er ongeveer een halve minuut over. Een vertraging van 4,5 minuten dus. De linker rijbaan gaat later over in een invoegstrook maar zeker de eerste 50% rij je ongeveer even snel als de rest van het verkeer. In totaal kun je misschien zo'n 300 meter afsnijden (als het dat al is). Van de 1 kilometer kun je dus 300 meter 'winst' maken. Als je tijdens die 300 meter 110 kilometer kunt rijden (wat je nooit gaat halen gemiddeld) dan maak je ongeveer een minuut winst qua tijd.

Normaal Batadorp - 30 seconden over 1 kilometer
Druk Batadorp - 5 minuten over 1 kilometer
Druk Batadorp met asociaal inhalen waar je in moet voegen - 4 minuten over 1 kilometer (en dat is zeer ruim genomen)

Je maakt dus nauwelijks winst qua tijd maar je irriteert andere weggebruikers én je fokt jezelf waarschijnlijk onnodig op. Veel beter is het om gewoon netjes in te voegen en voor de gebruikers op de middelste rijbaan geldt dat ze ruimte open moeten laten voor degenen die in gaan voegen. Met voldoende ruimte tussen jou en je voorliggen hoef je geen enkele keer te remmen, zelfs niet wanneer er mensen in gaan voegen. Gevolg is dat alles lekker door blijft rijden. Misschien niet met hoge snelheden maar het blijft wel rijden. Wanneer je jezelf er op het laatste nog even tussen gooit met een veel te hoge snelheid moet jij op de rem, gaat je achterligger waarschijnlijk op de rem en staat heel het zooitje weer vast.

Bovenstaande is een redelijk extreem voorbeeld en daar zie je al dat de winst die je boekt door jezelf asociaal op te stellen in het verkeer echt nihil is. Wil je nog een duidelijker voorbeeld?

Irritatie en frustratie, en waarvoor?

We gaan even terug naar het begin, namelijk de totale duur van een ritje van een goede 42 kilometer. Die rit duurt 30 minuten als er geen verkeer is en dan rij je gemiddeld 84 kilometer per uur. De meeste problemen spelen zich af op de snelweg dus leggen we daar de focus op. Over dat stuk doe je 17 minuten en dan rij je gemiddeld 110 kilometer per uur. 13 minuten van de rit staan dus al vast.

32 kilometer - 120 kilometer gemiddeld - 16 minuten. Totale rit = 29 minuten
32 kilometer - 110 kilometer gemiddeld - 17 minuten Totale rit = 30 minuten
32 kilometer - 100 kilometer gemiddeld - 20 minuten Totale rit = 33 minuten
32 kilometer - 80 kilometer gemiddeld - 24 minuten Totale rit = 37 minuten
32 kilometer - 60 kilometer gemiddeld - 32 minuten Totale rit = 45 minuten

We weten dat je met asociaal gedrag in het uiterste geval een minuutje winst kunt maken. Op een rit van minimaal 29 minuten. Je bent dus een gigantische lul als je jezelf asociaal opstelt in het verkeer want wat is één minuut nou? Als er vertraging is dan heeft iedereen er last van en door voordringen, weinig ruimte open laten en weet ik wat voor zaken nog meer maak je het alleen maar erger voor iedereen, inclusief jezelf. De rest heeft last van jouw actie en jij zit waarschijnlijk opgefokt achter het stuur om niemand rekening met jou houdt.

Conclusie

Bovenstaande is het resultaat van eigen frustraties. Elke keer zag ik weer mensen voorschieten, geen rekening houden met anderen en alles compleet dichtrijden. Ik vroeg me af of het nou écht zoveel zin had en dat blijkt dus niet zo te zijn.

De conclusie is dan ook dat iedereen wat rustiger moet zijn in het verkeer. Niet onnodig dicht op je voorligger zitten. Anticiperen (dus een goede 100 á 200 meter vooruit kijken) en niet onnodig remmen. Het verkeer is geven en nemen en met alleen maar nemen maak je het er niet fijner op. Dus wees wat liever voor elkaar :)