Vrede hebben met doodgaan

Door SomerenV op zaterdag 17 augustus 2013 18:54 - Reacties (12)
Categorie: De samenleving, Views: 4.137

Afgelopen donderdag heeft mijn opa (van mijn vader zijn kant) een slagaarderijke bloeding gekregen in zijn buikstreek. Hij is toen met spoed naar het ziekenhuis gebracht en is daar drie uur lang geopereerd. Tijdens de operatie is ook nog eens een nier uitgevallen en die is direct verwijderd. Na de operatie is hij kunstmatig in coma gehouden om herstel te bevorderen, maar uit die coma is hij niet meer ontwaakt. Een dag na de operatie is hij gestorven nadat alle apparatuur afgekoppeld was.

Nog voordat hij de ambulance ingeladen werd zei hij: "Dat ze me maar komen halen", daarmee uiteraard doelend op 'de dood'. En dat was iets dat hij al vaker gezegd had. Sinds zijn vriendin/partner een aantal maanden terug overleden is zag hij het niet meer zitten en was het wat hem betreft klaar. Hij zei dat hij een goed leven geleid had en hij keek er tevreden op terug. Vijf kinderen, en elf kleinkinderen. De bloemisterij die hij gestart is doet nog steeds goede zaken onder leiding van een van zijn zoons en hij heeft er gewerkt tot het moment dat hij meer in de weg liep dan behulpzaam was. Het mannenkoor heeft hij eveneens in meegezongen zolang het mogelijk is geweest en laatst stond hij nog in de lokale krant omdat hij zich zo heeft ingezet voor het koor.

Hij had een mooi leven om op terug te kijken en wilde niet zijn laatste dagen slijten met beperkingen of in een verzorgingstehuis. En toen kwam het bericht over de ziekenhuisopname en de kunstmatige coma. Artsen gaven hem een kans van 25 procent op overleven. Uiteindelijk is door de kinderen van opa besloten dat het beter zou zijn als hij het niet zou halen. Je hebt er geen invloed op maar uiteindelijk is hij vredig heengegaan.

Als ik ooit sterf, dan hoop ik dat ik dezelfde gedachtegang kan hebben als opa. Dat ik terug kan kijken op een mooi leven, op mooie kinderen en kleinkinderen en dat ik alles gedaan heb wat ik had willen doen. Vrede hebben met dood gaan. Het klinkt onwaarschijnlijk maar tegelijkertijd erg mooi.

Opa, rust zacht!

Volgende: Queen - March of the Black Queen 08-'13 Queen - March of the Black Queen
Volgende: Opeens overal terreurdreigingen! 08-'13 Opeens overal terreurdreigingen!

Reacties


Door Tweakers user sypie, zaterdag 17 augustus 2013 19:33

In ieder geval gecondoleerd.
Als ik ooit sterf, dan hoop ik dat ik dezelfde gedachtegang kan hebben als opa. Dat ik terug kan kijken op een mooi leven, op mooie kinderen en kleinkinderen en dat ik alles gedaan heb wat ik had willen doen. Vrede hebben met dood gaan. Het klinkt onwaarschijnlijk maar tegelijkertijd erg mooi.
Het mooie van deze hoop, of eigenlijk een wens, is dat je er zelf grotendeels aan bij kunt dragen. Te veel mensen laten hun geluk afhangen van anderen. Toch moet je er zelf iets van maken.


Door Tweakers user BeefHazard, zaterdag 17 augustus 2013 20:45

Mooie blog, gecondoleerd. Ik vind het mooi dat jouw opa er vrede mee had en dat hij niet aan een nare ziekte met lange, pijnlijke behandelingen is overleden. Voor jou en de rest van de familie komt het als schok en je zou misschien meer tijd wensen om het allemaal te kunnen verwerken, maar ik zou het liefst op hoge leeftijd aan een hartaanval oid overlijden. Mijn opa is, voor mijn geboorte, overleden aan een aneurysma. Je ziet dat de medische wereld vooruitgaat, als jouw opa al 25 procent kans had op overleven terwijl mijn opa het niet van de operatietafel gered heeft. Veel sterkte met je rouw.

Door Tweakers user analog_, zaterdag 17 augustus 2013 20:46

Heb zelf net telefoontje gehad. :/


Door Tweakers user Oguz286, zaterdag 17 augustus 2013 23:29

Gecondoleerd.

Als hij zo terug heeft kunnen kijken op zijn leven, dan is zijn dood waarschijnlijk ook vredig verlopen. Genoeg mensen die op een lange en pijnlijke manier sterven.

Moge hij in vrede rusten.

Door Tweakers user Amanoo, zaterdag 17 augustus 2013 23:48

Gecondoleerd. Al denk ik dat je opa het ongeveer zo zou hebben gewild, aan je beschrijving van hem te horen. Ik hoop dat dat extra vrede geeft.

Door Tweakers user i-chat, zondag 18 augustus 2013 11:42

sypie schreef op zaterdag 17 augustus 2013 @ 19:33:
In ieder geval gecondoleerd.


[...]


Het mooie van deze hoop, of eigenlijk een wens, is dat je er zelf grotendeels aan bij kunt dragen. Te veel mensen laten hun geluk afhangen van anderen. Toch moet je er zelf iets van maken.
ik was net de zelfde woorden in mijn hoofd aan het formuleren toen ik je reactie zag, ....

het leven is ECHT wat je er zelf van maakt, wat er ook tegen zit, hoeveel problemen je ook denkt te hebben, je hoeft slechts blij te worden van die lach van je vrouw / man / vriend /vriendin / moeder / vader of desnoods de buurvrouw als je iets aardigs voor ze doet om gelukkig te kunnen zijn ;)

en natuurlijk gecondoleerd en vooral sterkte gewenst aan allen die hem missen.

Door Tweakers user masauri, zondag 18 augustus 2013 14:18

Gecondoleerd, je opa klinkt als iemand die altijd voor anderen klaar stond tot het niet meer ging. Veel sterkte!

Door Tweakers user SomerenV, zondag 18 augustus 2013 23:04

@ Allen: Bedankt voor de reacties :) En het is inderdaad zoals jullie zeggen, je bepaald je eigen leven en bent zelf verantwoordelijk voor het succes ervan. Iets dat veel mensen tegenwoordig zijn vergeten ofzo.

@analog_,: Een telefoontje van iemand die is komen te overlijden of iemand die opgenomen is? Wat het ook moge zijn: Sterkte!

@BeefHazard: Een complete schok voor de familie was het niet. Iedereen wist dat hij dood wilde en op het moment dat het bericht naar buiten kwam van de ziekenhuisopname en operatie hoopte iedereen van binnen eigenlijk al dat het einde verhaal zou zijn. Mijn opa had overigens ook aan aneurysma en het gevolg daarvan was de gescheurde slagader in de buik.

@Amanoo: Ja, hij had het zeker zo gewild. Snel en zonder pijn. Zoals het nu is gegaan is niet helemaal hetzelfde als sterven op bed in je slaap maar het komt er wel erg dichtbij. Gelukkig maar voor hem want op die manier sterven zie je helaas niet veel meer. Vaak zit er een flinke lijdensweg vooraf.

Gisteren kreeg ik overigens te horen dat ik een van de dragers zal zijn van de kist. Er is besloten van elk gezin de oudste zoon te nemen en de twee zonen van opa. Dan zal woensdag de dag worden dat hij na 23 jaar weer herenigd wordt met de vrouw waar hij bijna zijn hele leven mee doorgebracht heeft. Een mooi einde van een prachtig leven!

Door Tweakers user bazs2000, maandag 19 augustus 2013 09:51

Gecondoleerd en wat fijn dat je één van de dragers kunt zijn. Dat maakt toch dat je het gevoel hebt dat je er alles aan doet om jouw opa op een goede manier naar zijn laatste rustplaats te brengen.

Mijn opa en oma dachten ongeveer op dezelfde manier over de dood. Oma kreeg op 81 jarige leeftijd te maken met longkanker en toen zij erachter kwam dat behandelen geen zin meer had is zij gestopt met eten. Wij probeerde haar wel te laten eten maar steevast volgde zij met het antwoord: "Jullie zijn erg goed voor mij geweest maar het is goed zo.".

Het overlijden liet niet lang op zich wachten. Achteraf bedenk je dan dat zij doelbewust haar leven verkortte om zo de lijdensweg te ontlopen. Heel moedig.

Mijn opa volgde een paar jaar later. Helaas met lijdensweg maar ook zijn motto was: "Ik wil dit niet meer, het mag snel over zijn want dan ben ik bij mijn vrouw".

Zelf denk ik niet dat het bij mij anders zou zijn. De dood is iets wat ons allen treft en er is geen ontsnappen aan. Aan het eind van de rit zijn wij allen gelijk en de dood is in mijn ogen dan ook helemaal niet angstaanjagend. Als je alles hebt gedaan wat je moest doen, wat is dan nog het probleem? Het zijn de nabestaanden die het moeten verwerken. Wanneer je op oudere leeftijd 'klaar' bent dan ben je 'klaar'. En als daarmee een lijdensweg kan worden voorkomen, helemaal prachtig. :)

Veel sterkte tijdens de verwerking van dit alles.


Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)

Voer de code van onderstaand anti-spam plaatje in: