Calling all (modelbouw)Tweakers!

Door SomerenV op maandag 15 juli 2013 16:36 - Reacties (11)
Categorie: -, Views: 3.373

Bij mijn vriendin thuis zijn ze de zolder grondig schoon aan het maken en alles waar niks meer mee gedaan wordt krijgt een enkeltje naar de stort. Hetzelfde doen we hier ook wel eens dus dat is gewoon business as usual. Gisteren viel me echter een doos op in de aanhangwagen. Een doos vol met treinspoor en huisjes. Samen met m'n vriendin twee dozen vol met treinspul uitgeladen en mee naar huis genomen. Vandaag allles in elkaar gezet:

http://i.imgur.com/rbud9Lo.jpg

Wat je hierboven ziet is ongeveer een derde van het totaal.

Anyways, ik heb totaal geen verstand van modelbouwtreinen en heb dus geen flauw idee hoe ik alles aansluit qua elektriciteit. En daarvoor heb ik dus jullie hulp nodig! De set is van Fleischmann en ergens uit de 50's/60's maar daar houdt mijn kennis wel een beetje op.

Waar ik al meteen bij vastloop is het verkrijgen van stroom op het spoor. Ik heb een (werkende) transformator met achterop aansluitingen voor wissels, lampen en het spoor:

http://i.imgur.com/K18KAkW.jpg

http://i.imgur.com/5aj5oB9.jpg

En vanuit de spoor-stroom-aansluiting zou het hier naar toe moeten gaan:

http://i.imgur.com/mApQAeG.jpg?1

Hoe en wat? Ik heb werkelijk geen flauw idee!

Dan hebben we ook nog de wissels, die ik eveneens even goed begrijp als traditioneel Chinees:

http://i.imgur.com/JSMapM4.jpg

http://i.imgur.com/TKzy0xH.jpg

http://i.imgur.com/5SsSfwe.jpg

Ik heb ook van die kastjes voor lampjes of iets dergelijks en die kun je in elkaar klikken. Maar waar moet de stroom erop en waar moeten alle kabeltjes naar toe? Geel naar geel en bruin naar bruin lijkt me, maar hoe zit het met die zwarte kabel?

Dus, mijn vraag hier: hoe sluit ik alles aan en hoe zorg ik dat alles werkt? Ik heb ook de locomotief van de trein (anders rijdt ie niet neem ik aan) maar die ligt nog bij m'n vriendin thuis.

Volgende: Delta-Search en SpyHunter: smerige samenwerking? 07-'13 Delta-Search en SpyHunter: smerige samenwerking?
Volgende: 36 uur lang werken - De nacht in! 07-'13 36 uur lang werken - De nacht in!

Reacties


Door Tweakers user Kecin, maandag 15 juli 2013 16:48

Geen idee hoe je het aan moet sluiten maar man wat gaaf :+

Door Tweakers user alpha2546, maandag 15 juli 2013 16:53

Cool heb ook z'n setje gehad. Alles komt gewoon op de transformator. Zo te zien is de rechterkant aansluiting van de trafo voor je spoor en de linker voor lichtjes en wisselingen.

De lichtjes en wissels kun je gewoon parallel schakelen op de transformator. Ik had hiervoor een klein kastje waar ik de trafo draadjes op aansloot en via dat kastje had ik dan een stuk of 16 dingen (gaten voor kabels) om aan te kunnen sluiten.

Uiteraard moet het spoor helemaal rond zijn. Mijn ervaring was dat je vrij weinig kan verneuken. Gewoon proberen en dan moet het makkelijk lukken.

Overigens heb ik geen idee hoe die wissels werken. Die heb ik nooit gehad. Volgens mij moet je z'n wissel kastje aansluiten op de wissel van het spoor (zie daar draadjes uitkomen). Ergens in de set is er ook een stuk normaal spoort waar draadjes uitkomen en die zorgt voor de stroom op het spoor.

Succes! :P

Door Tweakers user wheez50, maandag 15 juli 2013 17:04

Vanuit de transformator moeten er simpelweg twee draadjes naar de rails. En op de transformator moet dat dan op de gele aansluitingen worden aangesloten (vandaar ook dat erboven een icoontje van een trein staat.
Uit de wissel komen drie draadjes - geel en bruin moeten op de wisselschakelaar. Zwart
naar de andere pool van de transformator (op zwart). En wit van de transformator moet op de zijkant van de wisselschakelaar.

Het is echt heel basis elektriek 101 - zou elke eerste jaar natuurkunde op een willekeurige middelbare school in nederland genoeg voor moeten zijn. En als er iets begint te stinken of te vonken, stekker eruit :P

edit: per wisselschakelaar kan je twee wissels of een dubbelwissel aansluiten...

[Reactie gewijzigd op maandag 15 juli 2013 17:05]


Door Tweakers user the mod man, maandag 15 juli 2013 17:06

Wissels even voorzichtig mee zijn. Ik heb ik mijn tijd meer dan de helft van zulke wissels door laten branden door ze verkeerd aan te sluiten. (zelfde wissels, zelfde schakelkastjes)

Hoe het aangesloten moet worden (de wissels) durf ik zo niet te zeggen.

Het spoor is heel simpel. Dat maakt namelijk niet uit. Gewoon stroom erop en gaan. (een draadje op ene kant van de rails en de andere op andere kant van de rails.) Rails moet inderdaad wel een aaneengesloten cirkel vormen

Door Tweakers user CodeCaster, maandag 15 juli 2013 17:51

the mod man schreef op maandag 15 juli 2013 @ 17:06:
Rails moet inderdaad wel een aaneengesloten cirkel vormen
Dat is voor zover ik weet niet zo: de trein sluit de stroomcirkel.

[Reactie gewijzigd op maandag 15 juli 2013 17:51]


Door Tweakers user yamahabest, maandag 15 juli 2013 18:05

CodeCaster schreef op maandag 15 juli 2013 @ 17:51:
[...]

Dat is voor zover ik weet niet zo: de trein sluit de stroomcirkel.
Dat klopt, anders zou het zowieso niet werken.

Door Tweakers user swartzkip, maandag 15 juli 2013 21:01

volgens mij is het nieuwer, ik had het zelfde wissel kastje in de jaren 90. rails zijn wel anders dan ik me herinner.

dit helpt je vast:

https://www.google.nl/url...tXXw&ust=1374001247168388

Zit een plaatje in hoe het aangesloten moet worden.

Door Tweakers user SomerenV, dinsdag 16 juli 2013 00:30

Iedereen bedankt voor de hulp! De wissels heb ik nog niet getest (ga ik doen na het volgen van de instructies uit de link van swartzkip) maar de trein werkt.

In eerste instantie gebeurde er niet veel dus het spoor losgehaald, een cirkel gemaakt en toen kwam er enigszins beweging in, maar nog steeds niet veel. In eerste instantie was ik bang dat er ergens een contactje los lat of dat het motortje gewoonweg 'op' was. Maar na het toevallig tegenkomen van een stukje uit de handleiding met daarin uitleg over het schoonmaken van het spoor loopt het treintje een stuk beter! Hij piept wel nog dus morgen even oliŽen. Daarna de rest van het spoor een schoonmaakbeurt geven :)

@swartzkip: deze set komt uit de 60's ben ik vandaag achter gekomen. Mijn schoonvader heeft het toen gekocht/gekregen in zijn jeugd. Mijn vriendin (22 lentes jong) heeft het ding alleen maar in de doos zien zitten en nooit in werking gezien dus die vind mijn 'experimentje' ook erg gaaf. We zijn in ieder geval allemaal blij dat het setje niet naar de stort is gegaan. Zou eeuwig zonde zijn, vooral ook omdat het nog werkt.

@wheez: ik heb een jaar metaal/electro gedaan op het VMBO hier in 't dorp dus de basis ken ik enigszins maar het is totaal mijn ding niet en ik wil een dergelijke set niet slopen door iets fout te doen, vandaar mijn vraag hier. Na dat jaartje metaal/electro overigens overgestapt naar een andere school waar ze de focus hadden op multimedia, design, tekenen, etc. :D

[Reactie gewijzigd op dinsdag 16 juli 2013 00:37]


Door Tweakers user kipusoep, dinsdag 16 juli 2013 11:57

Tip; als het al lang in de kast ligt, maak je rails even goed schoon: http://www.nproject.org/n...onmaken-van-de-rails.html

Vroeger heb ik ook dit soort spul van Fleishman gehad. Na een paar maanden de hele boel opgeraapt, meegenomen naar een modelspoor winkel en daar ingeruild voor een gloednieuw Mšrklin C-rails pakket (omdat de C-rails veeeeel beter werkt qua geleiding) en die langzamerhand uitgebreid. :D

Door Tweakers user Robberto, donderdag 18 juli 2013 15:35

Gaaf, heb ook zoals hierboven Marklin C-rails. Werkt erg gaaf. Mocht je nog vragen hebben kun je me best een PM sturen, meeste valt wel op te lossen.

Door Tweakers user MClaeys, woensdag 24 juli 2013 10:39

Gaaf! Zo wil ik ook wel eens een zolder gaan opruimen :D Veel plezier met je materiaal! ;)

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)

Voer de code van onderstaand anti-spam plaatje in: