Lumia 920 tekorten - Iedereen boos!

Door SomerenV op dinsdag 15 januari 2013 22:36 - Reacties (40)
Categorie: -, Views: 10.260

Sinds gisteren is de Lumia 920 te koop en sinds gisteren is de Lumia 920 ook uitverkocht met een hoop boze gezichten en wijzende vingertjes als gevolg. Boos op Nokia, boos op Bol.com, boos op PDAshop, boos op alles en iedereen! Niemand kan accurate data geven, consumenten over de zeik... je weet hoe het gaat in de wereld van pre-orders en gewilde producten.

Mag je ontevreden zijn?

Maar natuurlijk mag je ontevreden zijn! Mag je het uiten? Jazeker! Daar heeft Tweakers.net immers een forum voor. Niks zo vervelend als al weken op een mooi product wachten, weten dat hij op de 14e uitkomt en dan te horen krijgen dat je nog even twee weken moet wachten. Zelf zit ik ook al vanaf de aankondiging watertandend uit te kijken naar het moment dat ik zo'n mooie Lumia 920 in mijn handjes heb. En ja, zelf baal ik ook als een stekker dat het zo uit de hand loopt met de levering. Teleurgesteld zijn is menselijk en het uiten daarvan is volstrekt normaal (mits op een normale manier uiteraard).

En ik wijs met het vingertje naar...

En dan komen we bij het volgende punt, namelijk het vingertje wijzen. De een wijst er mee naar Coolblue, de ander naar Nokia en weer een ander naar de postbezorger. Niemand komt met concrete informatie naar buiten dus is iedereen de boosdoener, maar zo werkt het niet. Het uitstellen van een levering werkt irritatie en frustratie op, wat op den duur weer zorgt voor woede. Je bent inmiddels boos omdat je je Lumia nog niet hebt en je kunt niet boos zijn zonder dat er iemand schuld heeft.

Nokia produceert het toestel dus je bent boos op Nokia. Maar winkel X levert jou het toestel dus ben je daar ook boos op omdat ze het niet kunnen leveren, etc. Volstrekt logisch dus, behalve dan dat eigenlijk iedereen met zijn vinger naar de verkeerde wijst. De werkelijke boosdoener van de tekorten en de vertragingen is de consument, jij en ik dus. Wij hebben ervoor gezorgd dat er vl meer vraag is dan aanbod, op een wereldwijd niveau. Overal is de Lumia 920 uitverkocht door een explosie aan enthousiasme. Dat ding gaat momenteel als een razende als we de berichten van retailers en consumenten mogen geloven.

Niet boos zijn op Nokia

Veel van de personen die een Lumia 920 (of 820) hebben besteld gunnen het Nokia dat ze weer terug komen bij de top, klaar om keihard te concurreren met Samsung, Apple, HTC, Sony en andere grootmachten. Veel van jullie hebben waarschijnlijk ook veel aan mond-op-mond reclame gedaan. "De Lumia 920 wordt echt vet! Moet je dit filmpje eens zien, of deze preview, of deze foto's! Misschien iets voor jou?" Het aantal pre-orders is dus enorm hard gestegen in korte tijd (en ging in sommige gevallen het aantal pre-orders van de iPhone 5 voorbij, wat een behoorlijke prestatie is) en Nokia heeft waarschijnlijk alles in het werk moeten stellen om de productiecapaciteit te vergroten op basis van die pre-orders. Ze hadden waarschijnlijk wel op succes gehoopt, maar zveel succes?

Nee serieus, niet boos zijn op Nokia

Al vanaf de eerste dag dat het toestel uitgebracht is zijn er tekorten door enorme hoeveelheden pre-orders. Rond diezelfde periode komen ook de eerste reviews uit wat zorgt voor extra publiciteit en... bestellingen. Constant lopen er abonnementen af en ook dat zorgt weer voor.... extra bestellingen. Vervolgens krijgen de eerste consumenten hun toestel in hun handjes en die vriend die je helemaal enthousiast aan het maken was maar niet wilde happen ziet toch in dat het wel een erg gaaf toestel is waardoor, je raadt het al, er ng meer bestellingen komen.

- Nokia begint te produceren op basis van eerder behaalde resultaten, op basis van analyses, op basis van reacties, etc.
- Er wordt begonnen met pre-orders maar het aantal groeit vl sneller dan Nokia had durven dromen (ze hebben immers nog de Lumia 800 en 900 in het achterhoofd).
- Productie op bestaande lijnen wordt opgevoerd om alles te kunnen verwerken wanneer de release plaatsvindt.
- De Lumia 920 komt officieel uit in o.a. Duitsland, Frankrijk en Groot Brittani en blijkt enorm populair. Nokia heeft ondertussen nog niet de capaciteit qua productie om alles te kunnen verwerken. Er wordt nu waarschijnlijk druk onderhandeld met toeleveranciers van materialen.
- Pre-orders zijn nog niet verwerkt en er komen constant nieuwe bestellingen binnen. Nokia is ondertussen waarschijnlijk begonnen met het opzetten van nieuwe productielijnen (indien mogelijk uiteraard) om alles te verwerken.
- Voorraden in verschillende landen kunnen nog niet fatsoenlijk aangevuld worden maar het toestel komt nu ook uit in bijvoorbeeld Nederland, waar hij ook enorm populair blijkt te zijn.
- Ook in Nederland zijn er meer pre-orders dan ze ooit hadden kunnen dromen en zo gaat het door.

Om productie op te voeren ben je afhankelijk van mensen, machines en toeleveranciers van materialen. Die kunnen nou eenmaal niet meer aan dan ze aan kunnen (om het maar kort door de bocht te zeggen). Een nieuwe lijn opzetten is natuurlijk een optie, maar die mogelijkheid moet er wel zijn en dan nog doe je dat niet even snel. Daar heb je een locatie voor nodig, machines, mensen, materialen, etc. Het toestel is nu grofweg 3 maanden uit en dat is enorm kort. Uiteindelijk ben je als bedrijf van enorm veel factoren afhankelijk om je productie op te kunnen voeren. Het is niet een kwestie van wat machines in een ruimte zetten en op de 'aan'-knop drukken.

Rustig aan mensen!

Nokia had dit onmogelijk aan kunnen zien komen en doet er momenteel waarschijnlijk alles aan om zoveel mogelijk te produceren als mogelijk is. Ik zit al sinds de bekendmaking van de Lumia 920 bovenop de nieuwtjes en reviews en ik had dit ook niet aan zien komen. Ik had het gehoop voor Nokia, maar het succes dat het nu blijkt te zijn had ik totaal niet verwacht. En hoe zit het dan met de verschillende winkels en hun gebrekkige informatie naar de klant toe? Die zijn voor hun informatie afhankelijk van Nokia en Nokia weet waarschijnlijk gewoon niet wanneer ze alles kunnen leveren omdat het momenteel chaos is (denk ik). Natuurlijk is dit niet echt handig en er mag wel meer gecommuniceerd worden naar de consument toe, maar ook de winkels kunnen niks doen aan de huidige situatie. DIe moeten het stellen met de leveringen die ze krijgen en meer kunnen ze niet doen.

Dus rustig aan mensen. Je hebt al een paar weken kunnen wachten, die paar extra dagen kunnen er ook nog wel bij. En bedenk dat jij, en alle andere mensen die enthousiast zijn over de Lumia, schuld dragen aan de problemen. Zonder dat enthousiasme waren er toestellen in overvloed en zat Nokia nu waarschijnlijk met een overschot. Bijt dus even door de zure appel heen en wees blij dat Nokia dit succes heeft weten te behalen.

Volgende: Iemand halfdood trappen? Keihard aanpakken! 03-'13 Iemand halfdood trappen? Keihard aanpakken!

Reacties


Door Tweakers user sypie, dinsdag 15 januari 2013 22:49

Heb je je ook verdiept in de marketingtechnische kant van het verhaal van schaarste?

Kijk eens goed naar de lanceringen van iPhones. Bij ieder model is er "schaarste" en zijn ze slecht leverbaar. Dit terwijl er genoeg productiecapaciteit is. Er liggen her en der op aarde pakhuizen vol met deze toestellen ten tijde van lancering.

Wat men doet is schaarste creren waardoor het voor de consument de uitstraling krijgt dat het een gewild product is en dat er veel vraag naar is. Het product is een hit en dus zullen mensen die bij willen blijven en "the next hip thing" willen hebben k zo'n toestel bestellen. Hierdoor wordt er meer verkocht, wat Nokia graag wil bereiken.

In de nieuwsberichten zul je ook altijd lezen dat er schaarste is waardoor een product automatisch wordt bestempeld als succes. Je hoort nooit dat een fabrikant met containers vol toestellen blijft zitten omdat de lancering beroerd is gegaan.

Kortom ik denk dat je verhaal gebaseerd is op een aantal slimme marketeers die exact voor ogen hebben wat jij schrijft: een succesvol product vanwege de vraag.

Door StanleyAmsterdam, dinsdag 15 januari 2013 22:52

Mooi verhaal,

maar je maakt het mijns inziens een beetje te romantisch.. Nokia kon al bij de eerste leveringen zien dat het goed zou gaan lopen (in alle release landen uitverkocht en tekorten)
Dit was al in aug/sept vorig jaar!

Ook ik ben sinds augustus 2012 alle sites, reviews etc aan het doornemen en ja IK had wel dit verwacht en ben geen marketeer...

Dus, nee
Ik geef dus wel de schuld aan Nokia

Door Tweakers user SomerenV, dinsdag 15 januari 2013 22:55

Die verhalen ken ik inderdaad ook. Apple heeft dit in het verleden geflikt (en nu misschien nog steeds) en ook Nintendo werd er van beschuldigd. Echter denk ik niet dat Nokia dit geintje geflikt heeft, daarvoor staat er simpelweg teveel op het spel. Als de Lumia's dit jaar geen succes zijn hebben ze een behoorlijk probleem. Ze zijn al een paar keer op het matje geroepen (het hele fake OIS-verhaal bijvoorbeeld). Als uitkomt dat de schaarste die er nu is met opzet gedaan is dan hebben ze een behoorlijk probleem waarschijnlijk en zijn ze direct een hoop vertrouwen kwijt.

Daarbij denk ik gewoon serieus dat niemand dit aan had zien komen. Het aantal pre-orders is gigantisch snel gegroeid, sneller dan iedereen verwacht had en Nokia is qua productiecapaciteit waarschijnlijk geen Apple of Samsung die miljoenen producten eruit kunnen pompen in korte tijd. Grote kans dus dat dit hele verhaal niet het doel is van wat slimme marketeers.

Door Tweakers user Gish, dinsdag 15 januari 2013 23:15

Achja, ik ben voor het eerst blij dat mijn abbo pas over 4 maanden afloopt (dus over 2 maanden nieuwe uitzoeken). Afgelopen jaar heb ik moeten wachten en wachten en wachten op m'n Xperia S en ik heb absoluut geen zin om weer te moeten wachten. Anderzijds kan ik niet wachten tot ik een 820 (920 is me echt te groot) in m'n knuistjes kan houden en liefkozend kan gebruiken (tot 'ie voor het eerst op de grond valt, dan is het gedaan met lief zijn :+ ).

Bovenstaande reacties over schaarste zijn inderdaad wel erg waar. Ze worden gecreerd om het aan te zwengelen. Aan de ene kant zou Nokia dat natuurlijk kunnen doen en hopen dat het ook bij hen werkt. Aan de andere kant kan Nokia het niet overkomen dat de 920 en 820 mislukken doordat mensen te lang moeten wachten en afhaken. Dit MOET lukken voor Nokia.

Maar goed, ik wacht nog rustig af en als de voorraden weer wat beter zijn bestel ik gewoon een knal *insert kleur* (waarom is er geen oranje?!) Lumia 820!

Door Tweakers user t!n0, woensdag 16 januari 2013 00:07

Koop gewoon een 3310 en stop met zeuren ;)

[Reactie gewijzigd op woensdag 16 januari 2013 00:08]Door Tweakers user sypie, woensdag 16 januari 2013 08:15

Hier nog 2* een 6310i, ook goed?

Door Tweakers user Markie577, woensdag 16 januari 2013 09:49

StanleyAmsterdam schreef op dinsdag 15 januari 2013 @ 22:52:
Mooi verhaal,

maar je maakt het mijns inziens een beetje te romantisch.. Nokia kon al bij de eerste leveringen zien dat het goed zou gaan lopen (in alle release landen uitverkocht en tekorten)
Dit was al in aug/sept vorig jaar!

Ook ik ben sinds augustus 2012 alle sites, reviews etc aan het doornemen en ja IK had wel dit verwacht en ben geen marketeer...

Dus, nee
Ik geef dus wel de schuld aan Nokia
Als jij de interweb zo goed heb bijgehouden dan weet je dat de lumia 920 pas sinds eind oktober/begin november word verkocht. WP8 was namelijk niet vrijgegeven ten tijde van de maanden door jou genoemd.

Verder ben ik het wel eens met dit blog. Dit succes hadden ze nooit kunnen verwacht in Europa. Waar ze wel de fout in zijn gegaan is dat ze geen limiet hebben gezet bij de pre-orders. Hals ze dit hadden gedaan dan was er voor de mensen van het eerste uur een positief beeld ontstaan doordat de leveringen gewoon door hadden kunnen gaan.

Door Tweakers user Blokker_1999, woensdag 16 januari 2013 10:08

Inderdaad, bij deze kan je de schuld perfect bij Nokia leggen. Ze wisten verdomd goed dat het zo zou gaan en hadden de release kunnen uitstellen totdat ze vlotter leverbaar zijn. Uiteindelijk heeft men dan toch gekozen om ze uit te brengen met het gekende resultaat.

Sh(b)ame on you, Nokia

Door Tweakers user Jeroenneman, woensdag 16 januari 2013 11:31

Waarschijnlijk wilden ze niet meer produceren . Stel dat Nokia straks miljoenen 920's overheeft , hoeveel geld kost dat wel niet . Dan kiezen ze toch liever voor zekerheid en schaarste .

Door Tweakers user SomerenV, woensdag 16 januari 2013 12:13

@Blokker_1999: een limiet bij pre-orders is wel een optie, maar dan krijg je daarna alsnog een hoop gefrustreerde consumenten. Die gaan dan naar de winkel op de 14e in de veronderstelling een Lumia te bemachtigen maar die zijn dan constant uitverkocht. En de release uitstellen had ook tot boze gezichten geleid bij consumenten. Als bedrijf dat al niet goed loopt ga je geen potentieel succes uitstellen. Uiteindelijk krijgt dan iedereen zijn product later en niet alleen de mensen die nu te laat besteld hebben. Allemaal geen opties dus.

Door Tweakers user MRE-Inc, woensdag 16 januari 2013 12:23

Nokia snijdt zichzelf gewoon elke keer weer in haar eigen vingers. Dat ze overschotten hadden van de L800 en L900 is volledig hun eigen fout. Ze hadden destijds de huidige strategie moeten volgen en vorig jaar niet zoveel Lumia 800's moeten maken.

Daarnaast, toen ze de Lumia 900 aankondigden, wist iedereen al dat WP8 er aan zat te komen en was het alleen de vraag of de 7.5 toestellen geupgrade konden worden naar WP8. Dat bleek niet te kunnen dus ging iedereen wachten op de release van het volgende vlaggenschip die in September werd aangekondigd. Toen was de L900 ook pas redelijk te krijgen in EU. In de USA was de release al in maart 2012.

Als het nog even langer duurt met Nokia en de 920, dan zullen er velen zijn die hun pre-order cancellen omdat eind Q2 het nieuwe vlaggenschip wordt aangekondigd (schatting).

Door Tweakers user Gropah, woensdag 16 januari 2013 12:48

Ik ga stuk op deze zin
ging in sommige gevallen het aantal pre-orders van de iPhone 5 voorbij, wat een behoorlijke prestatie is
Hoe kan dit? Er is maar 1 manier waarop pre-orders voorbij gestreeft kunnen worden, namelijk in absoluten zin. De manier waarop de pre-orders wel voorbij gestreeft kunnen worden in sommige gevallen is als het per winkel wordt bekeken, maar dat is niet wat je suggereert.

Door Tweakers user hardcorewezel, woensdag 16 januari 2013 13:13

Gropah schreef op woensdag 16 januari 2013 @ 12:48:
Ik ga stuk op deze zin


[...]


Hoe kan dit? Er is maar 1 manier waarop pre-orders voorbij gestreeft kunnen worden, namelijk in absoluten zin. De manier waarop de pre-orders wel voorbij gestreeft kunnen worden in sommige gevallen is als het per winkel wordt bekeken, maar dat is niet wat je suggereert.
Nee hij bedoelt volgens mij dat het in bepaalde landen de Iphone voor bij ging. Bijv Itali de U.K. Duitsland en volgens mij ook spanje.

Tuurlijk wou Nokia dat hun product een schaarste heeft. Alleen een paar mensen te kort doen of tienduizenden. Want dan bestaat er de kans dat ze overlopen op HTC of Android. Nokia had hier in Nederland ook liever gewoon willen lever tijdens de release in Duitsland. Alleen konden ze dat gewoon niet. Als ze dit wisten denk ik dat ze veel meer toestellen hadden gemaakt dan nu. En heus ook met een schaarste om zo een hype te creren.

Ik zelf zit nu ook met dit probleem. Mijn Sony xperia Arc is helaas begin januari overleden(niet verzekerd) En dan zou ik nog een eigen risco moeten betalen van 50 euro. Dat terwijl ik februari een nieuw toestel mag uitzoeken. En nu heb ik mijn oude Nokia N8 maar weer eens uit de kast gehaald. Maar wat een rot ding is dat zeg(vergeleken met Android). Dus zodra ik een nieuw toestel mag uitzoeken ga ik niet wachten.

Want hoe graag ik die Lumia 920 ook wil hebben. Ga ik er geen 2 weken opwachten. Want Sony komt ook met een hele mooie telefoon uit. Die een stuk beter is dan de Lumia(qua specs dan). En als die dan wel uit is dan neem ik die gewoon. En ik denk dat er meer mensen zijn die er zo over denken als ik.

En dan is er natuurlijk de consument die een winkel binnen loopt zonder eerst zelf eens te kijken want er allemaal te koop is. En als jou telefoon er dan nog niet is. Ja dan wordt je ook niet verkocht he.

[Reactie gewijzigd op woensdag 16 januari 2013 13:21]


Door Tweakers user Jazco2nd, woensdag 16 januari 2013 14:12

sypie schreef op dinsdag 15 januari 2013 @ 22:49:
Heb je je ook verdiept in de marketingtechnische kant van het verhaal van schaarste?

Kijk eens goed naar de lanceringen van iPhones. Bij ieder model is er "schaarste" en zijn ze slecht leverbaar. Dit terwijl er genoeg productiecapaciteit is. Er liggen her en der op aarde pakhuizen vol met deze toestellen ten tijde van lancering.

Wat men doet is schaarste creren waardoor het voor de consument de uitstraling krijgt dat het een gewild product is en dat er veel vraag naar is. Het product is een hit en dus zullen mensen die bij willen blijven en "the next hip thing" willen hebben k zo'n toestel bestellen. Hierdoor wordt er meer verkocht, wat Nokia graag wil bereiken.

In de nieuwsberichten zul je ook altijd lezen dat er schaarste is waardoor een product automatisch wordt bestempeld als succes. Je hoort nooit dat een fabrikant met containers vol toestellen blijft zitten omdat de lancering beroerd is gegaan.

Kortom ik denk dat je verhaal gebaseerd is op een aantal slimme marketeers die exact voor ogen hebben wat jij schrijft: een succesvol product vanwege de vraag.
Jouw vergelijking is echt fruit met pizzas vergelijken. Apple maakt op precies dezelfde manier als Nokia inschatting over het aantal te produceren toestellen, voor een launch. Aangezien Apple producten ALTIJD hypen, ongeacht social buzz, reviews, whatever, er staan ALTIJD rijen op de eerste dag, zal dezelfde manager bij Apple veel meer telefoons laten produceren dan Nokia, die heel andere historische ervaringen heeft.

Het risico volkomen over de kop te gaan door overproductie vanaf launch was bij Nokia een realistisch risico, bij Apple helemaal niet.

Het is heel, heel jammer dat het toestel zo slecht beschikbaar is en natuurlijk hadden ze veel meer vanaf het begin moeten produceren, dus ze hebben zeker een fout gemaakt, maar die fout is deels ook goed te onderbouwen.

zelf wachtte ik op de Cyan 920, de blauwe versie.. maar tegen de tijd dat die beschikbaar wordt (nu alleen in VS bij 1 provider en zeer beperkt) zijn er al een dozijn andere mooie toestellen uit..

[Reactie gewijzigd op woensdag 16 januari 2013 14:13]


Door Tweakers user Brazos, woensdag 16 januari 2013 14:17

StanleyAmsterdam schreef op dinsdag 15 januari 2013 @ 22:52:
Mooi verhaal,

maar je maakt het mijns inziens een beetje te romantisch.. Nokia kon al bij de eerste leveringen zien dat het goed zou gaan lopen (in alle release landen uitverkocht en tekorten)
Dit was al in aug/sept vorig jaar!

Ook ik ben sinds augustus 2012 alle sites, reviews etc aan het doornemen en ja IK had wel dit verwacht en ben geen marketeer...

Dus, nee
Ik geef dus wel de schuld aan Nokia
De beste stuurlui....?


staan aan wal.

[Reactie gewijzigd op woensdag 16 januari 2013 14:17]


Door Tweakers user Kaasplank, woensdag 16 januari 2013 14:32

boos zijn omdat je telefoontje wat later komt. Ik kan dat echt niet snappen.

Door Tweakers user sypie, woensdag 16 januari 2013 16:04

Dat noemen we nou materialisme.

Door Tweakers user Jeroenneman, woensdag 16 januari 2013 17:07

sypie schreef op woensdag 16 januari 2013 @ 16:04:
[...]
Dat noemen we nou materialisme.
Dat heeft er weinig mee te maken.

Als ik van de fabrikant een tijd te horen krijg, dan verwacht ik ook dat het product een beetje fatsoenlijk verkrijgbaar is.

Of sta jij ook in de AH, waar ze maar 3 artikelen voor een BONUS actie hebben, en zeg je dan, tja, dit is toch maar materialisme?

Door Tweakers user sypie, woensdag 16 januari 2013 18:16

Ja, Ik wel. Er zijn alternatieven genoeg en vaak zijn de Euroshopper producten ng goedkoper dan de spullen in de bonus. Zelfde fabriek, zelfde winkel, andere verpakking.

Mensen hebben een telefoon die het vaak nog doet, en het ook nog wel een maandje blijft doen. Maar omdat ze de drang hebben om iets nieuws te moeten hebben niet kunnen bedwingen MOETEN ze op dag 1 een nieuw apparaat hebben. Lukt dit niet dan gaan we klagen, kijk maar bovenaan deze pagina, iemand heeft zelfs de moeite voor gedaan om er een blogpost van te maken.

Door Tweakers user SomerenV, woensdag 16 januari 2013 18:39

Wow, een stuk meer reacties dan ik had verwacht! Echt super :)

Kijk, ik kan best begrijpen dat mensen gefrustreerd zijn. Je besteld iets, ziet 14-1 als release-datum en krijgt kort daarvoor te horen dat je nog maar een paar dagen extra moet wachten. Logisch dat je daar niet vrolijk van wordt. Maar in de meeste gevallen doet je huidige telefoon het nog prima en wat zijn nou 5-14 dagen op 720+ (in het geval je er 2 jaar mee doet)? Mijn Desire Z is ook flink verouderd en ja, ik zou graag nu direct de Lumia 920 willen hebben, maar gewoon geduld hebben en zoals ik zei: blij zijn. Dit is immers het succes waar iedereen op gehoopt had. De keerzijde van het succes is echter dat er weinig voorraad is. Is maar net hoe je de zaken bekijkt ;)

Door Tweakers user Dancing_Animal, woensdag 16 januari 2013 20:00

sypie schreef op dinsdag 15 januari 2013 @ 22:49:
Heb je je ook verdiept in de marketingtechnische kant van het verhaal van schaarste?

Kijk eens goed naar de lanceringen van iPhones. Bij ieder model is er "schaarste" en zijn ze slecht leverbaar. Dit terwijl er genoeg productiecapaciteit is. Er liggen her en der op aarde pakhuizen vol met deze toestellen ten tijde van lancering.

Wat men doet is schaarste creren waardoor het voor de consument de uitstraling krijgt dat het een gewild product is en dat er veel vraag naar is. Het product is een hit en dus zullen mensen die bij willen blijven en "the next hip thing" willen hebben k zo'n toestel bestellen. Hierdoor wordt er meer verkocht, wat Nokia graag wil bereiken.

In de nieuwsberichten zul je ook altijd lezen dat er schaarste is waardoor een product automatisch wordt bestempeld als succes. Je hoort nooit dat een fabrikant met containers vol toestellen blijft zitten omdat de lancering beroerd is gegaan.

Kortom ik denk dat je verhaal gebaseerd is op een aantal slimme marketeers die exact voor ogen hebben wat jij schrijft: een succesvol product vanwege de vraag.
Onzin. Apple pronkt op iedere keynote trots hoeveel iPhones ze in de afgelopen periode hebben verkocht. Ligt de iPhone niet in de schappen dan kiest de gemiddelde consument een andere telefoon.

Door Tweakers user deraco96, woensdag 16 januari 2013 21:18

Opzich wel een goede strategie om Apple een klein beetje achterna te gaan. Gezien het succes van de iPhone blijkt dat er zt mensen zijn die bereid zijn een behoorlijk bedrag neer te tellen voor de beste (in hun ogen) telefoon. Van wat ik zo gezien heb heeft de 920 ook echt mooie hardware, en het prijsje maakt het misschien nog wel weer extra bijzonder voor mensen die liever dure telefoons kopen... ;) Enfin, ik heb toch geen geld, dus ik neem wel een Android, Ik hoop voor je dat je telefoon snel binnenkomt!

Door Tweakers user Gallant, donderdag 17 januari 2013 03:08

Jij baseert "succes" op het feit dat de distributie bij Nokia overduidelijk een puinhoop is, dat vind ik op zijn zachts gezegd "knap". Berichten omtrent de Lumia verkopen van Nokia zelf notabene geven een heel ander beeld. Laatst las ik hier een bericht waaruit ik opmaak dat de verkopen zo wat stagneren (ook niet verwonderlijk als je niet kunt leveren nog afgezien van de door de blog-poster vermeende over-demand wat natuurlijk grote flauwe kul is). Kortom of je werkt voor Nokia en je probeert op deze manier een stukje damage-control te doen of je bent echt compleet mesjoche..

Onder was dubbel post excuses.

[Reactie gewijzigd op donderdag 17 januari 2013 03:16]


Door Tweakers user Gallant, donderdag 17 januari 2013 03:10

.

[Reactie gewijzigd op donderdag 17 januari 2013 03:11]


Door Tweakers user Joost_1981, donderdag 17 januari 2013 14:09

sypie schreef op woensdag 16 januari 2013 @ 16:04:
[...]
Dat noemen we nou materialisme.
First world problems

Door Tweakers user ozzynator, donderdag 17 januari 2013 16:07

ik heb mijn 820 gewoon in DLD gehaald, daar lag ook de 920 op voorraad. Maarja, "gratis" oplader bij pre-order!! Als de actie periode af is gelopen, is hij ineens 50 goedkoper.

Door Tweakers user souheil, donderdag 17 januari 2013 18:58

Het is ook gezond om je huidige toestel te houden als deze het prima doet.. is je abonnement verlopen, verleng naar een Sim-Only.

Ik heb kennissen die er alles aan doen om het laatste van het laatste in huis te halen, achteraf blijkt het alleen een pronkstuk wat precies hetzelfde doet als zijn voorganger, maar een stuk duurder en verliesgevend is met de verkoop van het oudere model..

Door Tweakers user led4sale, donderdag 17 januari 2013 20:33

Lumia 920 wat een prut toestel zeg. Zit geeneens Android op |:(

Door iMpiRiAl, vrijdag 18 januari 2013 10:55

Ik koop pas een Nokia als:

- er ook een FullHD-scherm in zit (nooit met 1080p converten voor filmpjes onderweg!);
- er meer apps voor zijn (waar is Instagram? Waar is een goed werkende WhatsApp?)
- het toestel (spat)waterdicht is (nooit meer gezeik met waterschade!);
- er meer features in zitten als:
1. Belprofielen;
2. Aparte geluidsinstellingen (als je je muziek zachter zet, gaat je beltoon ook zachter!)
3. Equalizer er behoorlijk in zit en een betere audiochip (ik heb op mn Lumia veel last van ruis!)
4. Een slimme assistent als Siri of Google Now
5. Do Not Disturb (snachts automatisch stil behalve als belangrijke nummers bellen)
- de webbrowser eindelijk eens behoorlijke forward-back-navigatieknoppen krijgt (de ene keer kun je met de back knop wel een pagina terug; de andere keer vloep je naar je vorige app).
- er betere services komen (ik kan geen Podcasts automatisch subscriben en downloaden)

er is echt zo veel mis bij Nokia's Lumia (zelfs Tweakers kraakte het toestel AF! - alleen de camera is dankzij de update wat beter - de rest blijft crappy ook volgens Tweakers)...Bij mij komt ie er NIET IN !

Door Tweakers user TIGER79, vrijdag 18 januari 2013 12:58

Op zich een leuke artikel...
Alleen stuit ik op 2 dingen :
ten eerste meld je wel de andere ueropese markten maar kijk je voornamelijk naar de nederlandse markt... En dat is jammer want de nederlandse markt stelt weinig voor en verbleekt tov de andere aangekaarte markten (engeland, frankrijk, duitsland maar ook Italie bijv!!!)... Je kaart aan dat er continu abonementen aflopen, en nogmaals dat is erg "nederlands"... Bij de andere aangekaarte landen wordt er nauwelijks met abbo's gewerkt en krijg je er ook geen toestel gratis bij !!! Daar wordt veel met prepaid gewerkt en dat houdt in dat je een toestel moet kopen voor de volledige prijs !!! Het switchen van toestellen gaat dus minder makkelijk en kost best wat....
ten tweede het feit dat jij het niet hebt zien aankomen, laat staan Nokia... Je kan alle sites in de gaten hebben gehouden maar dat is maar een fractie van de informatie die Nokia heeft... Wat jij op de websites ziet is wat Nokia vrijgeeft of lekt, maar nogmaals Nokia heeft een hele marketing-afdeling die daarmee bezig is dus zij behoren wel degelijk een accurate inschatting te kunnen maken van de vraag naar een product, dit in tegenstelling tot jou !
Dat Nokia een verleden heeft van aankondigingen en pas maanden later daadwerkelijk te kunnen leveren is niets nieuws, maar ik merk wel dat ze er deze keer wel heel erg naast zaten met hun inschattingen/verwachtingen, meer dan met de Lumia 800...
Ik krijg mijn toestellen direct vanuit Nokia (aangezien ik een Nokia Champion ben), dit al een 4-tal jaar ondertussen, en moet zeggen dat ik voor de overstap naar WP de toestellen altijd voor de officiele nederlandse lancering heb gekregen (N900, N9, E7, N8) maar dat het sindsdien een stuk treuriger is qua situatie...

Door Tweakers user Qtomb3D, vrijdag 18 januari 2013 23:17

Ik heb me Lumia 920 van de PDAshop ontvangen op 12-1-2013 8-) Ik heb dus geen enkele reden tot klagen.

Door Jasper, maandag 21 januari 2013 13:15

Gebruik nogsteeds mn oude sony erricson w660i :)

Door Tweakers user Drymt, dinsdag 22 januari 2013 16:47

Qtomb3D schreef op vrijdag 18 januari 2013 @ 23:17:
Ik heb me Lumia 920 van de PDAshop ontvangen op 12-1-2013 8-) Ik heb dus geen enkele reden tot klagen.
same here! 8-)

Door Timmie, dinsdag 22 januari 2013 19:14

Bereik dat wegvalt, rotte trilmotortjes, lelijke foto's, toestellen die spontaan rebooten, ontbreken van een notificatieledje icm slecht notificatiecentrum, gammele Whatapps, bulky toestel, unformated nfc's niet kunnen gebruiken, apps die niet te vinden zijn...ben blij dat ik er geen heb!

Door Tweakers user Vayra, donderdag 24 januari 2013 11:58

Jeroenneman schreef op woensdag 16 januari 2013 @ 17:07:
[...]


Dat heeft er weinig mee te maken.

Als ik van de fabrikant een tijd te horen krijg, dan verwacht ik ook dat het product een beetje fatsoenlijk verkrijgbaar is.

Of sta jij ook in de AH, waar ze maar 3 artikelen voor een BONUS actie hebben, en zeg je dan, tja, dit is toch maar materialisme?
Ja, dan is het pech gehad, first come first serve heet dat.

Mensen zijn soms net verwende kinderen. En hoe meer geld er te besteden valt, hoe verwender ze worden. Zielig, dat is het. Die mensen zouden eens een poosje moeten doorbrengen in landen waar het niet vanzelfsprekend is dat de winkelschappen overvol liggen, en waar het ook niet normaal is dat alles altijd te bestellen en beschikbaar is. Gewoon voor een stukje referentiekader.
Dancing_Animal schreef op woensdag 16 januari 2013 @ 20:00:
[...]

Onzin. Apple pronkt op iedere keynote trots hoeveel iPhones ze in de afgelopen periode hebben verkocht. Ligt de iPhone niet in de schappen dan kiest de gemiddelde consument een andere telefoon.
... onder welke steen heb jij de afgelopen vijf jaar gelegen dan?

[Reactie gewijzigd op donderdag 24 januari 2013 12:01]


Door Tweakers user WoutervOorschot, donderdag 24 januari 2013 21:01

de mijne is binnen!!! beteld 10-1-13 bol.com!

Door wout ellerkamp, donderdag 24 januari 2013 23:47

Hoi WoutervOorschot ,welke kleur had je besteld ?Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)

Voer de code van onderstaand anti-spam plaatje in: