Het leven van de nachtbraker

Door SomerenV op donderdag 12 april 2018 03:31 - Reacties (27)
Categorie: -, Views: 3.818

Mensen kijken me wel eens raar aan als ik ze vertel dat ik het liefste pas rond 3 of 4 uur 's nachts (en soms later) ga slapen. "Dan heb jij écht geen ritme", zeggen ze dan vaak lachend. Het is misschien niet het gemiddelde ritme, maar het is nog steeds een ritme. Het hele actief zijn in de nacht is iets wat ik al van jongs af aan heb, en nu dus nog steeds. Vroeger leidde het wel eens tot verontwaardiging bij m'n ouders als zij opstonden en ik nog vrolijk aan het hobbyen was. M'n moeder zei dan steevast dat ik gewoon op tijd moest gaan slapen zodat ik vroeg op kon staan want dan had ik nog wat aan m'n dag.

Vroeg opstaan ontkom je soms niet aan. Zo heb ik anderhalf jaar bij Paradigit gewerkt als Video Content Specialist. Lekker van 9 tot 5 werken, dus op tijd op staan en het normale leven leiden. Dat ging 99% van de tijd prima. Ik moest wel echt erop letten dat ik op tijd in bed ging liggen. Het probleem is alleen dat ik in de ochtend creatief gezien weinig waard ben. Die creatief komt pas uit tot zijn uiting in de nacht. Nu als freelancer heb ik qua werkuren alle vrijheid van de wereld, tenzij ik ergens moet filmen, dus dat is helemaal perfect.

Maar waarom de nacht? Waarom komt die creativiteit juist dan het beste naar voren? Misschien is het de rust. Geen afleidingen, geen stoorzenders en alles om me heen donker behalve de twee schermen die alles verlichten. Muziek of een podcast aan en knallen. Want dat is wel een vereiste: audio. Ik moet wat horen. Als ik met een video bezig ben dan hoor ik uiteraard die audio, maar als ik met After Effects bezig ben, of met 3D Studio Max, dan gaat steevast de muziek aan. En als ik dan eenmaal in m'n flow zit dan kan ik echt uren aan een stuk bezig zijn met wat dan ook. En dat is echt heerlijk! Niemand die kan bellen, niemand die berichten kan sturen, niks interessants op het internet. Niks van dat alles. Alleen ik en mijn creativiteit.

Een nadeel is wel dat ik pas weer ontwaak op het moment dat de meeste mensen er al een halve dag op hebben zitten (rond een uur of 11/12). M'n vriendin heeft er ook erg aan moeten wennen. Zij gaat doorgaans rond 11/12 uur slapen en staat rond 7 uur weer op. Als ze hier is op een vrije dag dan staat ze wat later op, maar we gaan zelden op hetzelfde tijdstip naar bed. Of er moet wat op de planning staan uiteraard, dan ga ik gewoon samen met haar naar bed. Ik kan trouwens, als ik eenmaal slaap, echt door een oorlog heen slapen. Soms niet heel handig want ik slaap dus ook heel rap door m'n wekker heen :+ Een paar jaar terug had ik dé oplossing gevonden, namelijk een wekker-app waarbij je een rekensom op moest lossen voordat de wekker uit ging. In het begin werkte dat als een trein, maar op een gegeven moment loste ik die sommetjes letterlijk op in mijn slaap. In het begin simpele optel- of atreksommetjes, maar later ook optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen door elkaar heen. Dan werd ik een uur ofzo na m'n wekker wakker, was het sommetje opgelost en stond de wekker uit. Nu hanteer ik gewoon de 8-uur regel. Ik check wanneer ik op moet staan en 8 uur voor ik op moet staan ga ik pitten. Meestal gaat dat helemaal prima gelukkig :)

Overigens zijn er ook andere reden dat ik 's nachts langer wakker blijf dan de gemiddelde mens. Zo maakt m'n lichaam niet voldoende melatonine aan waardoor mijn lichaam niet zegt "hey, ga slapen!". Ook iets dat ik vroeger al had. Een paar geprobeerd de melatonine met pilletjes op peil te houden in de avond, maar dat was geen blijvende oplossing. Ook zouden introverte mensen onbewust meer behoefte hebben aan wakkere periode in de nacht omdat het brein van een introvert persoon iets anders functioneert dan het brein van een extravert persoon. En creativiteit en de avond worden ook in diverse onderzoeken aan elkaar gelinkt.

Al met al dus niet heel gek dat ik dit ritme heb. Ik ben creatief, introvert en 's nachts is het leven gewoon een stuk rustiger en minder hectisch waardoor er veel meer ruimte is voor creativiteit. M'n andere hobby, gamen, beoefen ik trouwens zelden in de nacht. Dat doe ik dan weer liever overdag. Zelfs als een goede vriend van me 's nachts wakker is gamen we eigenlijk nooit. Discord staat dan wel eens open maar dan hebben we het gewoon over van alles en nog wat terwijl we beiden met onze eigen dingen bezig zijn.

Wil iets weten over het leven van de nachtbraker? Vraag maar raak :D

Volgende: Streaming done right 18-04 Streaming done right
Volgende: Hitler was best oké 05-02 Hitler was best oké

Reacties


Door Tweakers user matroosoft, donderdag 12 april 2018 06:55

Gedeeltelijk herkenbaar :) Toch is het vaak lastig in een wereld waar iedereen een ander ritme heeft. Dus meestal is het toch aanpassen.

[Reactie gewijzigd op donderdag 12 april 2018 06:58]


Door Tweakers user himlims_, donderdag 12 april 2018 13:40

zo herkenbaar, idealiter is nog de 28u dag :+ maar dat is na tijdje lastig ivm openingstijden van winkesl (of beter, gesloten zijn )

//edit; volgens mij is dit een gevolg van 'inbellen' ; dat ging snachts prima, lagere ping, minder connectie issues, lekker rustig op internet. Prima werken

[Reactie gewijzigd op donderdag 12 april 2018 14:53]


Door Tweakers user Jordyz, donderdag 12 april 2018 19:26

Heel herkenbaar, heel veel mensen die raar opkijken want dit is niet het gewone ritme.
Heb er zelf ook al heel lang last van, redelijk goed in te plannen in me leven op dit moment.

Bij mij gaat het wel samen met flinke wallen, het is en blijft een ander ritme en op een of andere manier krijg ik altijd wallen wanneer ik weer een periode 's nachts geleefd heb.

Door Tweakers user Damic, donderdag 12 april 2018 20:16

Nacht werk = zalig geen stoorzenders behalve je eigen collega's (als die er al waren), als de shift erop zat op zaterdag morgen nog de kroeg in kruipen en een goeie pint pakken (dan zie je mensen soms een gezicht trekken van "wat zwaar bier zo vroeg op de morgen" :+ )

Een nacht leven is ook een leven en beter dan wisselende shiften :F

Door Tweakers user Marco_79, vrijdag 13 april 2018 01:04

Ook vanaf deze kant heel herkenbaar! Op dit moment kan het ook, ik hoop het ook lang te kunnen blijven doen. Lekker rustig en ik krijg echt veel meer voor elkaar.

Door Tweakers user Danny.G, vrijdag 13 april 2018 01:06

Het is alsof ik een verhaal van mezelf zit te lezen. :) Een groot nadeel is dat ik nog op school zit en het me niet kan veroorloven om nog eens zo laat aan te komen.

Maar de nacht is wel iets bijzonders, het is mijn favoriete dagdeel. Mijn hoofd komt tot rust, ik ben veel minder geprikkeld omdat er letterlijk minder te zien is en de wereld om mij heen is rustig en stil. En zoals je zegt, audio is toch wel belangrijk op de een of andere manier. Als je het zo gaat uitleggen aan mensen, naast het feit dat er nou eenmaal mensen zijn die pas heel laat een slaapbehoefte krijgen of in de nacht juist productief/creatief worden, dan zullen ze het misschien begrijpen. Zo kan ik ook ontzettend lang wakker zijn zonder vermoeid te raken, al heb ik me zwaar ingespannen. Nog iets wat niet meehelpt als je een normaal slaapritme wil hebben. :P

Het geluk is dat ik zo goed als nooit wallen heb, zelfs met nachten van slechts een paar uur. Lekker wakker worden is anders, maar ja..

Leuke blogpost, verfrissend om het eens van een ander te lezen.

Door Tweakers user Skyrunner, vrijdag 13 april 2018 08:57

Ik wil je niet ongerust maken, maar volgens nieuws vanochtend op de radio (toen jij nog lag te slapen dus :P ) leven avondmensen gemiddeld 10% korter dan ochtendmensen...

En volgens datzelfde nieuws wordt je geboren als ochtend- of avondmens en kun je er dus weinig aan veranderen.

Door Tweakers user Dets, vrijdag 13 april 2018 10:14

Herkenbaar, maar dan omgekeerd. Mijn voorkeursritme zou zijn om 21u naar bed en tussen 3u en 4u eruit (doe jij een biertje en ik ontbijt met eieren en spek :-)

Ik ben totaal geen avondmens maar een ochtendmens (je doet me ook geen plezier met een feestje). Ik sta door de week rond 5 uur op (ik ben voor de wekker wakker). Kantoor is pas open om 6.30, dus vaak begin ik thuis al met het werken. In het weekend slaap ik soms uit tot 6 uur. 7 uur slaap zou ideaal zijn maar op 6 uur slaap red ik het ook.

Mijn vrouw is meer avondmens, we zouden bijna genoeg hebben aan een eenpersoonsbed :-)

Ik geniet van de stilte en de rust in de ochtend. Heerlijk vol energie dingen kunnen doen en niet gestoord worden. Ik deel mijn dag bij voorkeur ook zo in, 's ochtends de dingen die creativiteit en denkwerk vragen, 's middags de routinematige dingen.

Door Tweakers user Harm_H, vrijdag 13 april 2018 12:44

Ik vind het moeilijk te duiden of dit nou aangeboren of aangeleerd is. Tegenwoordig neig ik naar dat eerste.

Evolutionair gezien is het 'handig' dat je mensen in de groep had die avonds een oogje in het zeil hielden.

Door Tweakers user SinergyX, vrijdag 13 april 2018 14:44

Skyrunner schreef op vrijdag 13 april 2018 @ 08:57:
Ik wil je niet ongerust maken, maar volgens nieuws vanochtend op de radio (toen jij nog lag te slapen dus :P ) leven avondmensen gemiddeld 10% korter dan ochtendmensen...

En volgens datzelfde nieuws wordt je geboren als ochtend- of avondmens en kun je er dus weinig aan veranderen.
Gemiddeld, daar zit het mooie :) Hij kan dus rustig aan de 'leven langer' kant zitten, als er anderen zelfs 20-30% korter leven :P

Door Tweakers user stresstak, vrijdag 13 april 2018 14:47

Hier nog een. Normaliter ben ik voor twaalven niemand. 's Nachts daarentegen..
In een normaal leven is het lastig en moet je overal rekening mee houden; op tijd op en als een zombie naar je doel. Maar bij een weekend of schoolvakantie verval ik gelijk in het ritme van laat naar bed, laat op. Evenveel slaap, maar op een ander moment.

In mijn favoriete ritme slaap ik ook de normale hoeveelheid uren automatisch. Zonder wekker. En snel en als een blok. Bij mij is het aangeboren.

Door Tweakers user tilburgs82, vrijdag 13 april 2018 15:17

Skyrunner schreef op vrijdag 13 april 2018 @ 08:57:
Ik wil je niet ongerust maken, maar volgens nieuws vanochtend op de radio (toen jij nog lag te slapen dus :P ) leven avondmensen gemiddeld 10% korter dan ochtendmensen...
Ach. Gisteren las ik ook een artikel dat je per glas alcohol dat je drinkt, gemiddeld 20 min minder leeft. Weerhoud me toch echt niet om regelmatig een lekkere stout of trappist naar binnen te werken ;)

Ik heb ditzelfde met reizen naar het buitenland met de auto. Als ik weer eens 500km of langer in de auto moet zitten, doe ik dit het liefst snachts. Geen files, geen andere weggebruikers, geen stress. Ideaal.
En snachts is ook ideaal om dingen te doen waar je je erg moet concentreren. De rede hiervoor geeft de blogger eigenlijk al zelf aan.

Door Tweakers user nickko, vrijdag 13 april 2018 17:05

Leuk leesvoer. Geen kinderen neem ik aan? Lijkt me erg onpraktisch worden bij meer dan één :).

Door Tweakers user SinergyX, vrijdag 13 april 2018 17:23

nickko schreef op vrijdag 13 april 2018 @ 17:05:
Leuk leesvoer. Geen kinderen neem ik aan? Lijkt me erg onpraktisch worden bij meer dan één :).
Merk wel dat daar echt de gamebreaker is tussen de groepen, mijn productiviteit schiet nog even omhoog zo richting 10 - half 11, terwijl ouders met kinderen zich hebben opgemaakt of reeds al naar bed zijn. Andere kant, die zijn ook zeker 1,5-2 uur eerder dan mij op :P

Ben ook absoluut geen ochtendmens, doe m'n ding, maar creatief absoluut niet (zeker niet zonder koffie).

Door Tweakers user Dets, vrijdag 13 april 2018 19:50

nickko schreef op vrijdag 13 april 2018 @ 17:05:
Leuk leesvoer. Geen kinderen neem ik aan? Lijkt me erg onpraktisch worden bij meer dan één :).
De combi avondmens en ochtendmens was in ons geval ideaal toen de kinderen klein waren. Je moet wel iets overlap hebben anders komt het krijgen van kinderen er niet van }>

Door Tweakers user Dreeke fixed, vrijdag 13 april 2018 22:02

Redshift o.i.d. al eens geprobeerd?

http://jonls.dk/redshift/

Is er voor Android, Linux en Windows.

Door Tweakers user Sakesushi, zaterdag 14 april 2018 11:06

Een heel lang verhaal, je probeerd eigenlijk te zeggen dat je een luie lapzwans bent die van een uitkering leeft.

Door Tweakers user SomerenV, zaterdag 14 april 2018 11:14

Leuk om te zien dat er best wel wat zijn die hetzelfde hebben als ik :) Natuurlijk ook niet gek, maar geeft toch altijd een goed gevoel dat je niet de enige bent met een issue. Want hoe je het ook went of keert, dat is het toch wel een beetje. Het gros van de mensen leeft met een ander ritme, dus dan val je vrij snel buiten de boot.

@Defs: Ja, zo ken ik ook wat mensen die liever in de ochtend actief zijn op tijdstippen dat er nog (bijna) niemand wakker is. Zelf kan ik dat dus echt niet, dan zit ik echt als een zombie voor me uit te staren.

@nickko: Nee, geen kinderen. Die zullen er uiteindelijk wel komen, dus dan moet ik me wel aan gaan passen. Maar tot die tijd geniet ik van het leven zoals het is ^^

@Sakesushi: Geen idee hoe je daarbij komt? Ik ben freelance cameraman/video-editor/fotograaf. Toen m'n contract bij Paradigit niet verlengd werd heb ik 3 maanden deels van een uitkering geleefd omdat ik m'n eigen business even in een hogere versnelling moest zetten (was bijna niet te combineren met fulltime werk) maar da's inmiddels een half jaar geleden ofzo.

Overigens hoor je vaker van mensen 'dat je maar lui bent' als je slaapt tot een uur of 12. Maar als je naar bed gaat rond 4 uur dan slaap je gewoon 8 uur, wat normaal is voor een mens (gemiddeld gezien). Niks lui aan, gewoon een ander ritme.

Door Tweakers user puntje013, zaterdag 14 april 2018 13:17

Heel herkenbaar, mijn probleem is dat ik helaas wel ieder ochtend om 7 uur de deur uit moet voor mijn werk.
Die wekker app met sommen heb ik ook ( sleep as Android) maar dat werkt idd op een gegeven moment niet meer, daarom heb ik in dezelfde app nu ingesteld dat mijn telefoon een nfc tag moet scannen om de wekker te stoppen en die heb ik op de lichtschakelaar aan de andere kant van de kamer geplakt zodat ik echt uit bed moet om hem te stoppen en zodra dat niet meer werkt en ik bv half slapend weer terug kruip komt er een tag beneden op het koffiezetapparaat :D

Door Tweakers user Maxxi, zondag 15 april 2018 22:33

Leuk om te lezen.

Ik heb m'n werk dip rond 15 en ga dan het liefst ook naar huis.
Rond 19 weer achter de pc en even de focus erop. Gaat vaak veel beter dan moe blijven zitten tot 17.

Door Tweakers user Mickey77, maandag 16 april 2018 09:58

Leuk onderwerp. Vanuit mijn ervaring heb ik ook de indruk dat het biologisch ritme aangeboren is en slechts ten delen kan worden veranderd. Ik en mijn partner werken beiden aan huis en zitten dus vrijwel 24/7 op elkaars lip. Ik ben een ochtendmens en mijn vriendin een avondmens. Het vervelende is dat onze hobby's / ons werk tegengestelde ritmes vraagt...

Ik zou het liefste met muziek mijn geld verdienen, maar tegenwoordig zou dat moeten via optredens (studiowerk levert tegenwoordig minder op dan live optreden). Dat speelt zich vooral in de late uurtjes, ik ben ook regelmatig 3 of 4 uur 's nachts thuis gekomen. Hoewel ik thuis nog wel eens in slaap val voor de televisie, ben ik bij optredens klaarwakker en heb ik voldoende adrenaline in mijn lijf om veilig thuis te komen. Alleen ik kan niet uitslapen, wordt de volgende ochtend toch vroeg wakker dus kom dan niet aan mijn 8 uur slaap.

De praktijk is dat we meestal samen gaan slapen, zo rond middernacht. Ik wordt zonder wekker in de zomer toch wel rond 8 uur wakker (in de winter wordt dat vaak een uur of 9). Mijn partner heeft er echter geen moeite mee om bijna alle ochtenden uit te slapen tot 11 of 12 uur. De doet haar werk buiten kantooruren, dus door de weeks in de avond en in het weekend juist in de ochtend. Daarvoor moet ze tweemaal per week vroeg op (6 of 7 uur) en dat doet ze dan ook op de wekker. Het werk past duidelijk niet bij haar bioritme, maar what can you do?

Helaas.... onze bioritmes matchen dus niet met de werkritmes van datgene dat we het liefste doen. Ik moet mijn geld verdienen met andere dingen (ICT) en mijn vriendin heeft geen regelmaat in slaap en werktijden. Het is voor mij duidelijk dat ieder mens een bioritme heeft, maar vooral dat je jezelf gelukkig mag prijzen als de werkuren voor je hobby of werk daarmee corresponderen!

Door Tweakers user LemonC200, maandag 16 april 2018 15:02

Ik had hier ook last van.
Heb het alleen omgedraaid sta tegenwoordig om 4:30 op en ga vroeg naar bed.
Dan heb ik eerst gewoon ruim 2 uur om wakker te worden en ben ik op mijn werk heel productief.

Door Tweakers user B_FORCE, maandag 16 april 2018 18:40

Zeer bekend verhaal.
Men zegt weleens dat voornamelijk creatievelingen in de nacht aanwezig zijn.
Ik weet niet of het waar is, hoewel het wel past bij de ervaringen die ik heb.

Gelukkig hebben mijn vriendin en ik behoorlijk dezelfde ritmes.

Wat mij alleen nog steeds zwaar irriteert is dat veel andere mensen het kwalijk nemen.
Alsof je een minder en slecht mens bent of zoiets.
Met werk is het al helemaal vragen om probleem.
Dat terwijl er duidelijk is gebleken dat je creativiteit niet kunt forceren.
In veel banen is het ook helemaal niet nodig om allemaal tegelijk aanwezig te zijn.

Door Tweakers user matthewk, dinsdag 17 april 2018 09:44

Herkenbaar, maar gelukkig heb ik mezelf kunnen "herprogrammeren" door een combinatie van:
- geen schermen meer na 10
- boek lezen halfuurtje voor slapen
- Forceren om rond 10 in bed te gaan liggen
- vroeg op te staan, ook tijdens weekends

Ik merk dat mijn productiviteitsspurt nu vooral 's morgens plaatsvindt.

Door Tweakers user Tokkes, woensdag 18 april 2018 23:04

himlims_ schreef op donderdag 12 april 2018 @ 13:40:

//edit; volgens mij is dit een gevolg van 'inbellen' ; dat ging snachts prima, lagere ping, minder connectie issues, lekker rustig op internet. Prima werken
Misschien... Misschien ook niet.

Wat ik 's nachts heb ik: Er is niemand online die ik ken. En ik word dus ook niet afgeleid door een IMmetje hier, een emoji daar,forumpostje hier, videolinkje doorgestuurd gekregen zo.
Ik heb zo op 3 nachten mezelf op de learn.chef.io rallys gestort, want geen afleiding en de SME van de tool geworden op kantoor.
Mijn hele infrastructuur verhuist van server: stond al weken op de planning, zelfs in het weekend geraakte ik er niet aan. 1 nachtje gepiept.

Zelf doe ik het met 4-5 uurtjes slaap per nacht, ook in het weekend. Dat is iets wat begon rond mijn 14de (ben nu dubbel zo oud), en eenmaal je in dat ritme zit.... kom je er best niet meer aan als je aan dagjob hebt :P Gaan slapen gebeurt pas omstreeks 3, opstaan ergens tussen 7 en 8. Meestal gaat dat vanzelf (door het ritme) en ben ik ook relatief 'wakker'. Als ik terug indommel daarentege, ben ik anderhalve dag gewoon suf.

Zelf kan ik er niet aan uit dat je blijkbaar 'moet' wakker zijn tussen 8 en 8, anders krijg je dus blijkbaar van die blikken en opmerkingen 'je heb geen ritme' 'je moet meer slapen'.
Maar stuur je diezelfde mensen een SMS'je om half 2 's nachts, durf ik wedden dat ze wakker worden en ten minste even kijken.

liever 'laat wakker' dan '24/7 online'. Tenzij ik van wacht ben, gaat die telefoon gewoon op airplane mode vanaf 10u 's nachts.

Door Tweakers user Tokkes, woensdag 18 april 2018 23:05

Goh, misschien... maar misschien ook niet.|
Tokkes schreef op woensdag 18 april 2018 @ 23:04:
[...]

Misschien... Misschien ook niet.

Wat ik 's nachts heb ik: Er is niemand online die ik ken. En ik word dus ook niet afgeleid door een IMmetje hier, een emoji daar,forumpostje hier, videolinkje doorgestuurd gekregen zo.
Ik heb zo op 3 nachten mezelf op de learn.chef.io rallys gestort, want geen afleiding en de SME van de tool geworden op kantoor.
Mijn hele infrastructuur verhuist van server: stond al weken op de planning, zelfs in het weekend geraakte ik er niet aan. 1 nachtje gepiept.

Denk dat dit ook meer te maken heeft met creativiteit 's nachts dan met 'inbellen'

Zelf doe ik het met 4-5 uurtjes slaap per nacht, ook in het weekend. Dat is iets wat begon rond mijn 14de (ben nu dubbel zo oud), en eenmaal je in dat ritme zit.... kom je er best niet meer aan als je aan dagjob hebt :P Gaan slapen gebeurt pas omstreeks 3, opstaan ergens tussen 7 en 8. Meestal gaat dat vanzelf (door het ritme) en ben ik ook relatief 'wakker'. Als ik terug indommel daarentege, ben ik anderhalve dag gewoon suf.

Zelf kan ik er niet aan uit dat je blijkbaar 'moet' wakker zijn tussen 8 en 8, anders krijg je dus blijkbaar van die blikken en opmerkingen 'je heb geen ritme' 'je moet meer slapen'.
Maar stuur je diezelfde mensen een SMS'je om half 2 's nachts, durf ik wedden dat ze wakker worden en ten minste even kijken.

liever 'laat wakker' dan '24/7 online'. Tenzij ik van wacht ben, gaat die telefoon gewoon op airplane mode vanaf 10u 's nachts.

Door Tweakers user NaliXL, maandag 30 april 2018 09:09

Heel herkenbaar allemaal, ik was (en ben eigenlijk nog steeds) precies zo. Tegenwoordig 3 koters lopen en een 40 uren baan, en daar moet je dan toch je ritme op aanpassen om er een beetje voor ze te zijn. Maar het kost me veel moeite om 's avonds in ieder geval voor 12 uur (en voor mijn energie liefst voor 11 uur) mijn nest in te duiken en evenveel moeite om er 's morgens weer bijtijds uit te komen als dat er een keer bij inschiet.
Mijn broer heeft trouwens eenzelfde natuurlijk ritme. Zal toch wel grotendeels genetisch zijn.
Ach. Gisteren las ik ook een artikel dat je per glas alcohol dat je drinkt, gemiddeld 20 min minder leeft. Weerhoud me toch echt niet om regelmatig een lekkere stout of trappist naar binnen te werken ;)
De truuk is om er minimaal 20 minuten over te doen om dat glas naar binnen te werken :+

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)